Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kylan orsakade långt tågstopp

Kylan har slagit till igen. Värst har kylan hittills drabbat tågtrafiken. Ett rälsbrott i Vallsta innebar att nattåget från Luleå blev stående sju timmar på Ljusdals station. Och kylan ska enligt SMHI hålla i sig, åtminstone en bit in på det nya året. Men det är långt kvar till något köldrekord, som för Hälsinglands del är minus 43,6 grader uppmätt i Ytterhogdal nyårsaftonen 1978.

Annons

Sverige har drabbats av en ny köldperiod. Kallast i landet natten mot onsdagen hade Nikkaloukta med minus 36,3 grader. Kallast i Hälsingland hade Ytterhogdal med 29,6 minusgrader.

Tågtrafiken är det område som hittills drabbats hårdast i Hälsingland. Kylan orsakade ett rälsbrott på Norra stambanan i Vallsta. Det innebär nattåget från Luleå fick stå sju timmar på Ljusdals station. Passagerarna förplägades med extra mat och dryck.

De övriga två nattågen dirigerades om via Sundsvall. Och på sträckan Ånge-Ljusdal-Bollnäs-Gävle hänvisades resande till ersättningsbuss.

Hos Bollnäs Energi går värmeverken för fullt i Bollnäs, Arbrå och Kilafors, enligt driftschef Torbjörn Nilsson. Ett litet problem hade man i Kilafors på onsdagsförmiddagen då man fick sätta till lite extra för att få upp rätta temperaturen och trycket i pannan.

- Vi kör allt vad tygen håller. Samtidigt blir allt extra känsligt när så här kallt, konstaterar Torbjörn Nilsson.

Men det är som sagt ännu långt, långt kvar till något köldrekord. Det absoluta köldrekordet i Sverige noterades den 2 februari 1966. Då sjönk temperaturen i Vouggatjålme, i den lappländska fjällvärlden, till minus 52,6 grader.

Hälsinglands rekord som nämnts 43,6 minus i Ytterhogdal nyårsafton 1978. Tangerades, återigen i Ytterhogdal, 10 januari 1987.

Mer läsning

Annons