Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kustfåglarna blir allt fler

/

Kustfåglarna längs Hälsingekusten har ökat med 20 procent. Mest gynnsamt har det varit för grågås, skarv och silvertärna.

Annons

Kustfåglar som äter fisk har blivit fler i Hälsingland. Näringsrikt hav och mycket småfisk gynnar skarvar och silvertärnor som äter mycket spigg.

Ornitologerna Mats Axbrink, Hudiksvall och Per Aspenberg, Gävle gjorde 2007 en kustfågelinventering i Gävleborg på uppdrag Länsstyrelsen i Gävle. Rapporten är nu klar och jämförs med en rapport som gjordes för tio år sedan.

Övergödning, mer småfisk i havet, minskad jakt och fler minkar ligger bakom när en fågelart ökar eller minskar i antal. Många arter är ungefär lika många som tidigare, medan några arter har förändrats kraftigt i antal. Totalt sett har antalet häckande kustfåglar ökat med tjugo procent.

En stor gräsätare som grågåsen har ökat mest. De har blivit fyra gånger fler på tio år och är nu lika vanliga som gräsänder.

– Grågässen har fått det bättre där de övervintrar i Holland, säger Mats Axbrink. Minskat jakttryck påverkar också. Silvertärnor som lever på småfisk har också ökat. De har alltid varit många. Den största ökningen står storskarven för. Den kan ses av alla som vistas vid kusten. Mycket småfisk är troligen en viktig orsak till ökningen. Spiggen är en viktig föda.

Skrattmåsar och doppingar har flyttat från insjöarna ut till kusten. I Söderhamns skärgård är det gott om doppingar, bland annat den granna svarthakedoppingen.

Mer läsning

Annons