Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Varför låter vi näthatet färga vårt språk?

Vad händer med samhället när språket vi använder färgas av näthatarna?

Annons

Det finns människor som hela tiden påpekar att allt var bättre förr. Ofta är det gamla, bittra personer som av någon anledning hamnat snett i livet.

"Det var bättre förr", brukar det heta. Och de säger det gärna till ungdomar. Vilket är ganska ironiskt eftersom dagens unga inte kan lastas för vad som sker med dagens samhälle. Det är ju allt som oftast gammelgubbarnas fel.

Jag brukar vilja bemöta "bättre förr"-människor med ett "jasså?". Och sedan följa upp med frågor om det verkligen var bättre. Till exempel under första hälften av 1900-talet när sex av hundra barn dog innan de hunnit fylla ett år (mot dagens 2,3 flickor och 2,9 pojkar av 1000)? Eller om det var bättre när kvinnor inte fick köra bil, eller rösta? Eller när det var lagligt och accepterat att misshandla barn?

Ja, listan kan göras lång. Var det generellt bättre förr? Knappast. Finns det enskilda saker som var bättre? Givetvis.

En sak som har gått åt helvete är klimatet. Då syftar jag inte på det där klimatet som handlar om bomullsaktiga cumulusmoln och livsnödvändiga ozonpartiklar.

Nej. Jag pratar om debattklimatet. Och allt är internets fel. Tror jag.

Internet slog igenom som anonymitetens högborg och började luckra upp kanterna på samhällets fina vardagsrumsmatta. En sådan där matta du var tvungen att borsta av strumporna innan du klev på (om du ens fick kliva på den).

Genom internet kan alla hitta en gemenskap. Oavsett hur dumma åsikter du när i ditt huvud. Och att hota, förnedra och göra folk du aldrig träffat till åtlöje blev lättare än någonsin.

Det du förr inte hade möjlighet till är du numera bara några tangentklick ifrån. Det är som att alla världens idioter har kommit till insikt om att de inte är ensamma och genom sin nyfunna gemenskap insett att om de bara skriker tillräckligt högt och är tillräckligt många kan de göra världen till sin egen. Numera bryr sig vissa inte ens om att vara anonyma. De bara kräker ur sig dumheter.

Men det är inte bara extremerna som har blivit värre. Även traditionellt språkbegåvade och nyanserade debattörer har ryckts med.

När en debattör tidigare var oense med någon kunde denne skriva att vederbörande visserligen argumenterade väl för sin sak, men har hamnat i fel slutsats på grund av felaktiga presumtioner.

I dag är det nästan mer regel än undantag att debattörer i stället för att sakligt argumentera för sin åsikt i stället försöker begå karaktärsmord på sin antagonist. Denne motståndare har inte bara fel, hen är totalt jävla dum i huvudet och moraliskt förkastlig också ("så lyssna på mig – inte hen").

Och när allt fler ledande och agendasättande personer i vårt samhälle tenderar att röra sig mot hatretorikens korridorer kan det bara sluta på ett sätt; Ett debattklimat som får Lucifer (om hen nu hade funnits) att skratta sig varm även i den kyligaste polarvintern.

Så, även om det tar emot att säga det: Det var bättre förr!

Mer läsning

Annons