Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Vad är så skrämmande med en främling?

Annons

Jag har tillbringat många år I USA. Har aldrig känt mig amerikansk; alltid varit lite ‘annorlunda’, lite utanför normen i mitt tänkande där. Jag har skyllt på mitt svenska ursprung. Men nu när jag är hemma finner jag att jag faktiskt har en del amerikanska tendenser som har följt med mig hem.

Jag kom att tänka på detta fenomen nu under julen då man tänker på familj och vänner – och då det är så många människor som är så ensamma. Enligt den nya IKEA-reklamen känner sig 8 av 10 svenskar ensamma. I USA kan man få höra en persons livshistoria medan man väntar i kön i mataffären om den nu är tillräckligt lång. Amerikaner är väldigt utåtriktade och pratar gärna med främlingar. Det hör till vardagen att introducera sig själv till grannar när man flyttar in i nytt boende eller att dom kommer och knackar på hos dig. Här kan man bo i samma trappuppgång I åratal utan att veta vad grannen heter i förnamn (efternamnet står ju på brevlådan)! Vad är så skrämmande med att hälsa på en främling? Varför är vi så rädda att kliva ur vår egen lilla värld?

Jag har en granne som tog det ovanliga steget att komma och knacka på och säga ‘hej, vi har just flyttat in…’.

Fast just denna granne har bott I ett varmt och sydligt land länge och har i sin tur tydligen tagit denna sed hem. Denna granne är definitivt inte ‘lagom’! Allt är färgglatt och starkt. Det lyser som värmen från deras land i alla färger på huset och i allt dom omger sig med – och vilken diskussion detta har orsakat landet lagom! Och vad härligt detta har varit för nu finns det ett ämne som kan liksom bryta isen och sätta igång konversationer mellan resten av grannskapet!

Kanske genom att importera lite vågat ‘hej här är jag, precis som jag är’-tänkande kunde vi alla våga morsa på någon i kön, en okänd granne.

Jag vet av egen erfarenhet vad ett leende och ett ‘hej’ kan betyda. När jag kände mig som mest osynlig och avskuren från världen var det ett leende och ett ‘hej’ från någon från världen där ute som sade mig ‘jag ser dig, du är inte glömd’.

Må vi alla våga ta ett litet steg ur vår bekväma, trygga välbekanta värld och ge en hälsning och leende till en främling. Vi kanske kan få ner den där siffran över ensamhet – en ‘främling’ I taget?

Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons