Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: "Hon svävar mellan liv och död och har inte hunnit fylla 15 år"

/

Annons

Allt började i höstas med en obehaglig paradox. Siffror visade att 75 procent fler dog av droger i vårt län jämfört med året innan, samtidigt som andra undersökningar visade att allt färre ungdomar använder narkotika. Det var någonting som inte stämde.

Vi skrapade på ytan och hittade en verklighet där en del av Hälsinglands unga knarkar hårdare än förr, med en hopplöshet större än någonsin. Ungdomar som mist vänner i överdoser, beroendepersonal, poliser och missbrukare var eniga om en sak – det har hänt någonting. Missbruket har förändrats och samhället har inte hängt med.

Allt pekade på att de traditionella drogerna har bytts ut mot mediciner, ofta från apoteket, ibland inköpta i andra hand på gatan.

Läs mer: Polisen: "När misstänkta får sin narkotika på recept kan vi inte göra någonting"

Vi bestämde oss för att granska det här. Vad är det för mediciner? Vilka skriver ut överflödet? Hur går det till när de säljs vidare? Vad händer när man blir beroende av tabletter? Hur tänker de som har ansvar för att komma till rätta med det här?

Stefan, som började knarka för 20 år sedan, ser hur ungdomar nu för tiden börjar med tunga medicinska opiater som sina första droger. En tablett kostar ett par hundra kronor och det är bara att gå ner på stan så erbjuds man. Hela tiden dyker nya ungdomar upp i hans kretsar.

Läs mer: Missbrukaren om narkotikaklassade mediciner: "Folk får på tok för mycket utskrivet och säljer vidare"

– De faller hårt, rakt ner direkt. Förr, när jag började, tog det många år innan man kom till sista steget och använde heroin. Det är inte konstigt att många dör innan de blir 25 i dag, sa han.

Uppgifterna vi fått fram om dramatiskt ökande drogdöd och receptbelagda mediciner på gatan behövde verifieras och bemötas. På Socialstyrelsen fick jag tag på en medicinskt sakkunnig.

Hon svarade jakande på alla frågor. Det är tablettberoende som är det huvudsakliga missbruket idag, ja. Det är opiaterna som får lungorna att sluta fungera och leder till död, ja. Det är framför allt ungdomarna det gäller, ja. Det har gått fort, ja. Så fort så att vi inte har hunnit förstå vad som har hänt. Men vi följer det.

Samtidigt som polisen är frustrerad över att inte kunna göra någonting när de påverkade människorna han möter fått sina droger på recept, och beroendeläkaren sliter med att hjälpa människor ur missbruk av tabletter som skrivits ut av kollegor i en annan korridor, och samtidigt som utredarna på Socialstyrelsen samlar in stigande siffror att analysera, så vakar Stefan över en flicka som tagit ännu en överdos. Hon svävar mellan liv och död och har inte hunnit fylla 15 år.

Läs mer: Olika läkare i Hälsingland skrev ut till barn, kända missbrukare och person i fängelse

Mer läsning

Annons