Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Efterlysning: Var finns polisen?

/

Var är polisen som mitt i gatan står? Borta!

Annons

Den sista patrullerande polis jag sett var framlidne Seth-Ivan Julin i Hudiksvall. Med sitt fotarbete höll han koll på ungdomarna och gatubuset.

I 30 år har jag åkt bil mellan Stockholm och Hudiksvall. En enda gång har jag stoppats av polis. Det var på gamla E4-an i en klurig kurva där hastighetsgränsen plötsligt övergick från 70 till 50. Jag hann inte bromsa för polisbilen som lurade vid vägkanten. Men jag hann se att en av polismännen var en skolkamrat från Hudik. När han upptäckte vem fartsyndaren var satte han sig skamset i polisbilen och lät sin kollega skriva ut böteslappen.

Numera ser man sällan en polisbil längs E4, bortsett från olyckstillfällen. Inte är det som i amerikanska filmer där mc-poliser tycks gömma sig i varje vägkrök.

En tid listades Ljusdal som en av de mest kriminella kommunerna i riket. Sannolikt var det några stackars fyllon på "Långholmen" som stod för buset i Ljusdal. I dag lär Söderhamn ligga illa till i den statistiken. Jag förstår att det är socio-ekonomiska problem som påverkar lokalsamhällen som drabbas av avfolkning, arbetslöshet och social nedrustning. Samma situation uppträder i de större städernas förorter.

I en rapport från Rikskriminalpolisen 2014 pekas 55 ytterområden i landet ut där kriminella nätverk har negativ påverkan på lokalsamhället, där de flesta kriminella ungdomsgäng har invandrarbakgrund eftersom det är där de bor.

Vad kan myndigheterna göra åt denna onda spiral?

I Södertälje har vi sett att polisens specialstyrka lyckats rensa upp och vända trenden. De kriminella styr inte längre invånarna. Men samtidigt som nya kriminella nätverk bildas har polisens specialinsatser avslutats. I problemområdet Tensta-Rinkeby utanför Stockholm satsas på en ny poliscentral efter att den varit avvecklad. Polisen traskar patrull, reagerar långsamt och med möda.

Nyligen träffade jag en politiker som suttit i Stockholms polisstyrelse. Han var ursinnig över polisens ineffektivitet, trots att antalet poliser i landet ökat från 17 tusen till 20 000 tjänster. Vad gör alla dessa poliser? Många är inkompetenta och slöa, ryade mannen. De vill inte jobba helger och kräver övertidsersättning. Vissa av dem kan man inte ens omplacera till hittegodsavdelningen!

På sommaren bor jag granne med en mycket trevlig polis. Hon jobbar ofta på obekväm arbetstid och gör långa resor i den stora och glesbygda regionen. Jag hör henne inte klaga och säger att det vanligtvis är lugnt.

Jag har aldrig sett henne i uniform och under tjänsteutövning. Jag funderar på att fråga henne om jag får åka med i polisbilen under ett pass. Jag tror hon är en bra polis. De flesta poliser är säkert kompetenta.

Men polisen måste synas mera och inte vara så händelsestyrda.

Mer läsning

Annons