Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krocken gör din hund till en tusenkilosklump

/
  • En hund på 30 kilo förvandlas till en 3 840 kilo tung klump vid en krock i 90 kilometer i timmen.

Det är numera självklart att man bältar sig innan man åker i väg på en biltur. Men ofta ser man bilförare som har sin hund helt lös bredvid sig på förarsätet, eller att man sitter med vovven i knäet, vilket kan få förödande konsekvenser vid en olycka, både för människa och djur.

Annons

Vad man kanske inte tänker på är att vid en krock ökar djurets vikt snabbt och dramatiskt. Säg att du har en liten chihuahua på två kilo i bilen och du kör i en hastighet av 50 kilometer i timmen. Vid en krock ökar tvåkiloshunden till 80 kilo, enligt Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF. Vid en krock i 90 kilometer i timmen väger den 256 kilo. För att inte tala om en schäfer eller labrador på cirka 30 kilo. Sitter den lös och du krockar i 90 kilometer i timmen har du en 3 840 kilo tung hund som far runt som en levande projektil i bilen. Är hunden i baksätet kan den vid en kollision fara fram och slå i förarsätet så hårt att personen avlider.

Det finns ingen lag som reglerar hur man ska hålla hunden i bil, men blir man stoppad av polisen kan man förvänta sig en tillsägelse, att det inte är lämpligt varken för hund eller människa, att hunden sitter lös.

I en undersökning frågade NTF försäkringsbolag, polisen, Svenska kennelklubben, Jordbruksverket och ett antal djursjukhus hur de tyckte att man säkrast transporterar hundar. Längst bak i bilen i en bur bakom ett nät eller galler var det alternativ som de flesta tyckte var säkrast. Buren kan också sättas någon annanstans i bilen, men då bör den vara väl förankrad. Har man inte möjlighet att ha en bur eller sätta hunden bakom galler som skiljer kombiutrymmet ifrån passagerarsätena, rekommenderades man att spänna fast hunden i ett hundbilbälte. Viktigt när man väljer bur är att den är konstruerad att fungera ihop med baksätet vid bakifrånkollisioner.

Vad samtliga parter var överens om var: ha INTE hunden lös i bilen!

Artikel från 2013: Gävleborgare slarvar med bältet

Mer läsning

Annons