Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot dålig patientjournal vid självmord

Bristerna i vården var många när en patient inom psykiatrin förra året tog sitt liv.
Socialstyrelsen är inte nöjd med de åtgärder landstinget tagit efter självmordet.

Annons

Landstinget gjorde en lex Maria-anmälan av händelsen i september förra året. I oktober i år konstaterade Socialstyrelsen att det fanns allvarliga brister i den vård som mannen fått.

Psykiatrin erkände själv att mannens hälsotillstånd inte bedömts på rätt sätt och att man inte hade någon bra metod för att utvärdera all information om patientens situation.

Man lyssnade inte på närstående och att det inte fanns någon bra strategi för vad man skulle göra om patienten inte vill ha hembesök.

Socialstyrelsen anser att bristerna framför allt berodde på att samverkan med kommunens omvårdnadsverksamhet fungerade dåligt och att det inte fanns någon sammanhållen vårdplan.

Det gick inte heller att i patientjournalen följa vilken hjälp mannen fått, eftersom det saknades uppgifter för en lång period trots att mannen träffade sjuksköterska en gång i veckan och hade börjat må sämre.

Nu framför Socialstyrelsen kritik en gång till. Myndigheten är inte nöjd med det psykiatrin gjort för att personal med skyldighet att föra journal ska veta vad det innebär.

Verksamhetschef Ulf Larsson upplever inte att brister i journalföringen är ett utbrett problem, men vuxenpsykiatrin ska nu införa systematiska stickkontroller av journaler.

– Vi ska utbilda vår personal mer, men sedan är det ett ansvar för cheferna att se till att det journalerna förs. Mitt budskap är att allt ska dokumenteras samma dag. Har man ett hembesök sist på dagen, ska journalföringen vara det första man gör dagen därpå.

Mer läsning

Annons