Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver Maud Olofssons avgång

/

Magnus Andersson från Kilafors och Centerstudenters ordförande Karin Ernlund vill se ett ledarbyte i Centerpartiet i höst.
Magnus Andersson: Centerns ledning måste lyssna på organisationen
Politisk redaktör Fredrik Jarl: Kritiken mot Olofsson tilltar

Annons

Efter två mandatperioder lämnar Magnus Andersson uppdraget som förbundsordförande för Centerns ungdomsförbund. Ordförandebytet kommer att ske vid stämman den femte juni.

Samma sak gör Centerstudenters förbundsordförande Karin Ernlund som lämnar sitt uppdrag redan nästa vecka.

Tillsammans har de nu skrivit en debattartikel där de säger att det är ett måste att Centerpartiets ledning börjar lyssna på organisationen.

Och det är ingen nådig kritik de ger partiledare Maud Olofsson:

"Under den gångna mandatperioden har partiledningen i princip avstått från att kommunicera med våra förbund. Detta trots att vi företräder grupper partiet sägs ska värna. Våra förbunds stämmor har, med ett undantag på tjugo minuter i valrörelsen, ekat tomma på partiledarens närvaro under fem år".

Till Hälsingetidningar säger Magnus Andersson att det är viktigt att berätta hur det har varit för att åstadkomma en bättre situation när de lämnar över ordförandeskapet till sina kollegor.

I debattartikeln säger ni att ni är övertygade om att Centerpartiet byter partiledare inom kort. Har Maud Olofsson för avsikt att avgå?

- Jag vill inte spekulera i när hon gör det, men jag hoppas det blir vid partistämman i september. Partiet behöver en ledare som håller ihop partiet och som är beredd att lyssna, säger Magnus Andersson.

Förra valrörelsen gjorde Centerpartiet ett dåligt val överlag, hade det inte varit bättre att byta partledare då?

- Man får inte glömma bort att Maud Olofsson har enorma förtjänster och har gjort massor av gott åt partiet. Då trodde vi att det skulle komma ett nytt driv, men tyvärr blev det inte så. Nu är tröttheten tydlig i hela organisationen. Det är alltså dags att agera.

Själv beskriver Magnus Andersson sina år som förbundsordförande för CUF som spännande, roliga och värdefulla. Men det hade kunnat vara ännu bättre om de fått gehör från moderpartiet.

- Jag vet redan nu att jag aldrig kommer att få göra något lika roligt som det här, men man blir äldre och det är dags att någon annan tar över. Dessutom är jag redan kommunalråd i Solna, säger Magnus Andersson.

Ett kommunalråd som redan i höst avser att börja skriva en bok om välfärdens utmaningar.

Mer läsning

Annons