Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krånglande liftar – för andra året i rad

/
  • Rullstolshissarna på X2000-tågen står stilla igen. Den här gången på grund av säkerhetsskäl.

Rullstolsliftarna på X2000 har stängts av.

Förra julen skedde samma sak.

Ett olyckligt sammanträffande menar SJ som inte hoppas att det blir en tradition.

Annons

Efter en säkerhetsgenomgång på SJ:s tåg av modell X2000 har samtliga rullstolsliftar ombord tagits ur bruk. Anledningen är att det under ett belastningstest den 4 december hittades en spricka i svetsfog på en av liftarna. Det trots att företaget gick igenom liftarna så sent som i somras.

Nu har ledningen beslutat att ta alla hissar ur bruk, för säkerhets skull. Åtgärder för att åter få rullstolslyftarna i drift har högsta prioritet, men det finns ingen exakt prognos på när arbetet är klart.

Under tiden som liftarna säkerhetskontrolleras ska rullstolsburna kunna resa med SJ som vanligt, men med olika individuella lösningar. Till exempel användning av manuella liftar vid stationerna.

– För resenärerna kommer det här inte innebära någon skillnad. Vi har manuella liftar på tåget som kan hantera samma situationer som de automatiska. Det kommer inte att bli krångligare. Enda skillnaden är att de får lyftas in manuellt.

Inför förra julen hittades ett konstruktionsfel i hissarna som gjorde att liftarna togs ur bruk. SJ har två liftar i varje X2000-tåg. Totalt handlar det om 86 liftar som nu inte får användas.

Mer läsning

Annons