Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftsamlar mot extremismen: "Jag hoppas verkligen att kommunerna inser allvaret"

/
  • Det senaste årets händelser har gjort att engagemanget i frågan våldsbejakande extremism har växt.

De värnar om vår demokrati och står upp emot våldsbejakande höger-, vänster- och islamistisk extremism. Nationella samordnarna mot våldsbejakande extremism har under veckan besökt Hälsingland för att stötta kommunerna i deras arbete.

Annons

Blodiga terrordåd och den största flyktingkrisen sedan andra världskriget gjorde 2015 till ett fruktansvärt år för många. Någonting som har gjort att engagemanget i frågan våldsbejakande extremism har växt.

– Det är lätt när man hör riksmedia att tankarna snabbt styrs mot islam. Att det är där man har den våldsbejakande extremismen, men det är inte bara så. Det finns en höger- och vänsterextremism så man jobbar alltså brett, säger Bengt Friberg, kommunchef i Hudiksvall.

Läs även: KU kräver mer mot extremism

Nationella samordnarna mot våldsbejakande extremism har som målsättning att träffa de flesta av landets kommuner för att stötta och hjälpa till i uppstarten av ett förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism. Ett arbete som fokuserar på att varje kommun ska ha en handlingsplan och ett välfungerande samarbete mellan de berörda myndigheterna.

– Vi vill att varje kommun har en handlingsplan kring våldsbejakande extremism där man har en utpekad person som är samordnare, säger Daniel Norlander, en av de nationella samordnarna.

Kommunerna har ett stort ansvar när det gäller att förebygga och hitta tecken på när ungdomar dras in i våldsbejakande radikala miljöer.

Läs också: Förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism

Runt om i Hälsingland finns det högerextremistiska rörelser. Svenska motståndsrörelsen och vit maktrörelse är aktiva, ledare från Dalarna kommer på besök och ungdomar håller lokala träningsläger. Någonting som oroar de nationella samordnarna.

– Jag hoppas verkligen att kommunerna inser allvaret i det här och ser till att inte fler ungdomar hamnar i de här extremt våldsamma miljöerna, säger Daniel Norlander.

Läs mer: Han ska leda arbetet mot extremism

Under mötet deltog ett flertal representanter från olika håll i kommunen. Daniel Norlander beskriver mötet som lyckat och många intressanta och bra diskussioner lyftes upp till ytan.

– Det är kanske lite av en väckarklocka. Vi måste samordna det här bättre än vad vi har gjort tidigare, säger Bengt Friberg.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning