Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig ökning av viltolyckor

/

Under 2009 blev 898 rådjur påkörda i Gävleborg. Dessutom kördes två vargar, två björnar och tre lodjur på.

Annons

Antalet inrapporterade viltolyckor har ökat kraftigt, det visar preliminär statistik från Nationella viltolycksrådet. Sedan 2004 har viltskadorna i Gävleborgs län ökat med 59 procent. Från 704 inrapporterade viltolyckor år 2004 till 1 119 viltolyckor under 2009.

- Det är många faktorer som samverkar som gör att viltolyckorna ökar. Den höga siffran kan till viss del bero på att fler anmäler viltolyckor, berättar Lars Sävberger, verksamhetsledare i Nationella Viltolycksrådet.

De allra flesta viltolyckor i Gävleborg är sådana där ett rådjur körts på. Under 2009 kördes 898 rådjur på. Dessutom var 201 älgar, två vargar, två björnar, tre lodjur och en örn inblandade i viltolyckor. Dessutom rapporterades 12 viltolyckor med andra djur in.

- Antalet trafikolyckor med vilt måste minska, säger Håkan Karlsson, nytillträdd ordförande för Nationella Viltolycksrådet.

Men det finns inget som tyder på att antalet viltolyckor kommer att sjunka under 2010.

- En snörik vinter som denna vinter bidrar till att fler djur rör sig på våra vägar. Då slipper de att gå i djup snö samtidigt som de får tillgång till saltet som sprids på vägarna. Om bilisterna håller för hög hastighet på vägarna hinner de inte bromsa i tid när ett vilt dyker upp på vägen och då är en olycka ett faktum, säger Lars Sävberger.

Mer läsning

Annons