Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig ökning av anmälda våldtäkter i Söderhamn och Hudiksvall

Antalet anmälda fullbordade våldtäkter har ökat från sammanlagt 72 fall i Gävleborg 2004 till 213 stycken 2014. Störst ökning i Hälsingland har skett i Söderhamn och Hudiksvall där man för elva år sedan hade två fall och förra året 25 stycken anmälda våldtäkter.

Annons

Läs även: Marie: Jag blev överfallen och våldtagen men vågade inte polisanmäla

På tio år har anmälda fullbordade våldtäkter ökat dramatiskt i Hälsingland. Till exempel har antalet ökat från två fall 2004 till 25 stycken 2014 i Söderhamn, och med samma stigande siffror i Hudiksvall, enligt statistik som polisen i Region Mitt har tagit fram åt Helahalsingland.se. För 2015 har man inga färdiga siffror ännu. Enligt Klara Hradilova Selin, utredare på BRÅ, har man sett en stegring under en lång period i hela landet.

– Det behöver dock inte betyda att det skett fler våldtäkter. I stället kan det delvis bero på att toleransen mot våld, och kanske sexuellt våld i synnerhet, minskat och fler är benägna att anmäla. När det gäller våldtäkt kan en annan förklaring vara att våldtäktsbestämmelsen vidgats för att omfatta fler händelser.

Samtidigt ska man inte avfärda siffrorna, det går inte att utesluta att statistiken faktiskt visar att fler incidenter har skett, menar hon. Dessutom är mörkertalet fortfarande stort, bara 10-20 procent av samtliga sexualbrott anmäls enligt den Nationella Trygghetsundersökningen.

I Söderhamn har bland annat två överfallsvåldtäkter i centrala staden anmälts på kort tid, och för inte länge sedan anmäldes två våldtäktsförsök efter varandra i Ljusdal.

Läs mer: Efter domen om våldtäktsförsöken i Ljusdal - en upprättelse

Förundersökningsledaren och polisen Rikard Eriksson har förståelse för att ökat antal anmälningar gör folk oroliga.

– Det finns dock inte fog för att vara rädd för att gå ut på kvällarna, säger han.

De flesta fall av våldtäkter sker inomhus och begås av någon som offret är bekant med. De anmälningar om överfallsvåldtäkter utomhus som skett den senaste tiden i Hälsingland tillhör undantagen. Men när det händer är det ärenden som prioriteras högt av polisen.

– När en överfallsvåldtäkt anmäls går vi in med allt vi kan. I det senaste fallet i Söderhamn spärrade vi av området, tog in hundförare och tekniker samtidigt som utredare hörde vittnen.

Läs mer: Polisen söker vittnen till våldtäkt

Optimalt läge för polisen är att offret så snabbt som möjligt anmäler. Det är också viktigt att målsägande inte duschar och tvättar kläderna och att målsäganden tas till sjukhus för att säkra spår. Men våldtäkter är svårutredda oavsett, menar Rickard Eriksson.

– Det är alltid komplexa ärenden och ibland vill inte målsäganden vara med i utredningen. Det kan bero på att det är psykiskt påfrestande, att man blir rädd för konsekvenserna och för vad det kan innebära för gärningsmannen, särskilt om den är någon man känner.

Arbetar polisen förebyggande på något sätt mot den här typen av brott?

– Det vi kan göra är att stävja alkoholkonsumtion på stan och jobba mot krogarna med ansvarsfull servering. Att få fällande domar är också brottspreventivt. Vad gäller attitydförändringar i stort så är det någonting hela samhället behöver jobba, säger Rickard Eriksson.

Läs mer:

Något är fel med våldtäktsåtalen i Sverige

Därför begår män våldshandlingar mot kvinnor

Fällande domar i våldtäktsfall i Hälsingland de senaste två åren

Mer läsning

Annons