Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kortare köer betyder inte alltid mer vård

Landstinget har hela hösten trott sig kunna korta vårdköerna så mycket att de får del av den statliga kömiljarden.
Men vårdkön är egentligen längre än vad som redovisas.

Annons

Kömiljarden är regeringens satsning för att stimulera landstingen att göra något åt de långa väntetiderna.

Snart ska första utbetalningen göras. De landsting som ska få del av pengarna måste uppfylla den så kallade vårdgarantin för minst 80 procent av sina patienter. Bedömningsbesök ska ges inom 90 dagar och behandling/operation inom ytterligare 90 dagar.

Sedan kömiljarden kom som en morot, har vårdköerna kapats ordentligt i hela Sverige.

Det finns emellertid ett sätt att korta köerna utan att ge vård.

Vårdgarantin innebär inte rätt att få vård på hemorten. Landstiget kan skicka iväg dig någon annanstans. Du kan välja att avstå, men då ingår du inte längre i beräkningsunderlaget för kömiljarden. Du flyttas över till gruppen för "frivilligt väntande".

Enligt en sammanställning från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, finns det landsting där hälften av de köande väntat i över 90 dagar. Med det här sättet att räkna klarar de ändå kraven för kömiljarden.

Gävleborg har inte förbättrat statistiken lika mycket. I september hade Gävleborg omkring en tiondel av köerna plockats bort. De flesta var sådana som väntat mer än 90 dagar.

– Under hösten har vi ringt runt och erbjudit operationer utanför länet, företrädesvis Uppsala och Stockholm. 25–30 procent av dem har då tackat nej och förklarat att de hellre vill opereras i Gävleborg. Då har de flyttats över till gruppen med frivilligt väntande, säger Jan Wxberg, projektledare för landstingets kökaparsatsning.

Dessa patienter kan nu vänta hur länge som helst, utan att det påverkar landstingets möjlighet att få del av kömiljarden. Ändå lovar Jan Woxberg att dessa patienter ska inte ska hamna längst bak i kön för operationer på hemmaplan.

Mer läsning

Annons