Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontrollköp försvårar försäljning till ungdomar

Nio av tio som börjar röka gör det innan de fyllt 18 år. Det vanligaste sättet för ungdomar att få tag i tobak är köpa den själv.

Annons

Nu ska kommunerna göra kontrollköp för att butikspersonalen ska bli bättre på att göra legitimationskontroller på yngre kunder.

De ungdomar som börjar använda tobak och alkohol tidigt riskerar också att fortsätta med det när de blir vuxna.

En butik får inte sälja eller lämna ut folköl, tobak eller receptfria läkemedel till en person som är under 18 år.

Länsstyrelsen i Gävleborg har ingått i en grupp av åtta länsstyrelser som i våras gjorde en gemensam utbildningssatsning för att förbättra kommunernas arbete med att kontrollera butikerna.

– Med den här utbildningen vill vi bland annat säkerställa att kommunerna gör kontrollerna på ett rättssäkert sätt och lära dem en metod för att skapa dialog med butiksinnehavarna om vilka regler som gäller, säger Johan Anderén, handläggare för alkohol och tobakstillsyn vid Länsstyrelsen Gävleborg.

Kommunernas nya metod kallas kontrollköp och görs av en person över 18 år, med ett ungdomligt utseende, som testar om det går att köpa folköl, tobak eller läkemedel utan legitimation. Det är inte alltid lätt för kassapersonalen att avgöra om en person är över eller under 18 år.

– Jag har inte hört om någon kommun har använt sig av den nya metoden ännu, men det blir kanske inte förrän efter sommaren, säger Johan Anderén.

Mer läsning

Annons