Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommuner prickade för skolbrister

Kommunerna i Hälsingland fick under första halvåret kritik av Skolinspektionen i elva fall. Det är mer än dubbelt så många som under hela 2011.

Annons

Flest beslut, fem stycken, gäller kränkande beteende. I samtliga fall är det elever som har kränkt andra elever. Skolinspektionen bedömer att skolan och kommunen inte har gjort tillräckligt för att förhindra kränkningarna.

Ett exempel är en skola i Nordanstig som dröjde i två år med att uppmärksamma att en elev utsattes för tillmälen och blev utfryst av andra elever. När skolan väl agerade 2011 utreddes inte den kränkande behandlingen på ett samlat och allsidigt sätt, fastslog Skolinspektionen i februari i år. Kommunen ålades att inom en månad vidta åtgärder för att uppfylla skollagen.

Även Bollnäs, Hudiksvalls och Ljusdals kommuner fick under första halvåret kritik för att skolor varit för dåliga på att förebygga kränkningar.

I tre fall riktade inspektionen kritik mot kommunernas organisation och styrning av skolor. Det gäller skolorna i Kilafors och Färila samt Stenbergaskolan i Ljusne. I åtminstone ett fall berodde det på att skolledningen inte haft som rutin att anmäla kränkningar till kommunen.

Ovanåker är den enda hälsingekommun som inte har fått kritik över huvud taget i år.

Värre är det för Söderhamn som kritiseras för tre olika fall efter två prickfria år 2010 och 2011. Det handlar bland annat om att Stenbergaskolan inte tillräckligt noga utredde varför en pojke i årskurs sex och sju varit borta från lektionerna. Därmed åsidosatte skolan pojkens rätt till undervisning och gav honom inte heller det särskilda stöd han hade rätt till, enligt Skolinspektionen.

Under första halvåret fick Skolinspektionen ta emot 1.526 anmälningar om missförhållanden i hela landet, en ökning med 8 procent jämfört med första halvåret i fjol. 19 anmälningar gjordes mot skolor i Hälsingland, att jämföra med 31 under hela 2011.

Mer läsning

Annons