Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knarkmorden blir allt fler

De senaste tjugo åren har det dödliga våldet minskat. Däremot ökar morden som rör kriminella konflikter, till exempel kring narkotika.

Annons

Just nu pågår den rättspsykiatriska undersökningen mot de tre unga män som mördade Christian Larsson i Bollnäs i september. När undersökningen är klar kommer domen mot trion, men Hudiksvalls tingsrätt har redan slagit fast att alla tre ska dömas för mord.

Motivet i det fallet ska ha varit en burk läkemedel som en av de mordåtalade beskyllde offret för att ha stulit från honom. Just dödligt våld kring brottslig verksamhet, exempelvis narkotikaförsäljning, hör till den typ av dödligt våld som ökar. Det visar en rapport som Brottsförebyggande rådet, Brå, presenterade på onsdagen.

– Ibland handlar det om jakt på status i kriminella nätverk, säger utredaren Sven Granath i en kommentar på myndighetens hemsida.

Rapporten visar också att vår region ligger högt när det gäller dödligt våld, det vill säga mord, dråp och vållande till annans död genom misshandel. Under 1990-talet och 2000-talet dödades 1,09 offer per 100 000 invånare i regionen Norra Mellansverige, som omfattar Gävleborgs, Dalarnas och Värmlands län. Bara Stockholmsregionen ligger högre.

Totalt sett minskar nu det dödliga våldet i landet efter en topp i början av 1990-talet. Antalet dödsoffer låg då på cirka 100 men ligger nu på cirka 90 dödsoffer årligen i landet.

Det finns olika förklaringar till varför de brottsliga dödsfallen minskar. En är att försäljningen av starksprit har sjunkit och att folk numera dricker på ett annat sätt. Dödsbrotten med tydlig koppling till alkohol har nämligen blivit färre, enligt Brå. Det kan också vara så att akutsjukvården lyckas rädda fler än tidigare.

Mer läsning

Annons