Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart med beslut om strömmingen

/
  • Osäkerheten runt strömmingsfisket har skadat näringen, säger Lars-Erik Åslund.

Permanent undantag från dioxinreglerna.

Annons

Efter en lång period av osäkerhet för ostkustfisket har nu EU-kommissionen tagit beslut om försäljning av strömming och annan fisk med förhöjda dioxinvärden. Nu finns ett undantag som inte är tidsbegränsat, och det är fritt fram att fiska och sälja fet fisk från Östersjön.

Måndagens beslut i kommissionen var inte helt oväntat, efter höstens beslut i EU-kommittén för livsmedel och djurhälsa, där man röstade för att Sverige skulle få behålla sitt undantag från reglerna.

– Det är självklart bra att det här beslutet har kommit, och att det är definitivt. Men den negativa debatten, som har pågått så länge, har orsakat stor skada på fisket. Nu får vi fortsätta sälja, men frågan är ju om vi kan sälja. Om maten framställs som giftig, så är det klart att konsumenterna tar intryck av det, säger Lars-Erik Åslund.

Britt-Marie Karlsson vid PO Gävlefisk i Gävle bekräftar att debatten har lagt en död hand över näringen, och befarar att det kan ta lång tid att reparera skadan.

– Det myntades en massa nya uttryck, som dioxinströmming och giftig fisk, och det är sådana uttryck som sätter sig. Det har skadat marknaden, absolut, konstaterar Britt Marie Karlsson.

Surströmmingsanhängarna kan i alla fall andas ut. Uppmärksamheten och upprördheten runt just suringen kan ha haft en positiv inverkan på utvecklingen, tror Britt-Marie Karlsson:

– De som äter surströmming finns i alla läger, så det kan nog ha spelat in. Och naturligtvis är vi väldigt glada över att det här beslutet har kommit till sist.

Mer läsning

Annons