Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan tvingas till visitation inför möten

/
  • Kommunfullmäktige är ett sammanträde där ordförande från och med juli får kräva visitering av besökare, om det finns en hotbild.

Besökare till bland annat kommunfullmäktige kan tvingas till kroppsvisitation och visa upp sin väska.
Bakgrunden är de hot som riktats mot politiker

Annons

Lagen började gälla den första juli i år och gör det möjligt att tvinga besökare till offentliga sammanträden, till exempel kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige, att underkasta sig kroppsvisitering och även få sin väska genomsökt.

Bakgrunden är dels att det är vanligt med hot mot politiker, dels att Stockholm stad i en skrivelse var oroliga över att man inte kunde göra någon kontroll av besökare. Det är ordföranden på sammanträdet som fattar beslutet. I Landstingsfullmäktige är det Björn Forsling (S).

- Jag tror att lagstiftningen kan ha fördelar. Även om man inte tycker att det ska vara nödvändigt med säkerhetskontroller så gör erfarenheterna att vi måste vara realister, säger Björn Forsling.

Säkerhetskontroller får bara genomföras när det finns en hotbild. Det har det gjort både inom kommunfullmäktige, i bland annat Söderhamn, och inom landstingsfullmäktige.

- Några av våra landstingråd, även jag själv, har utsatts för hot, både genom brev och telefonsamtal. Vid flera tillfällen har vi haft kontakt med polisen och skärpt bevakningen vid vissa tillfällen.

Mer läsning

Annons