Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan bli en knaper påsk för bidragstagare – hälsingekommuner gör olika

I Bollnäs kan socialtjänsten inte garantera att försörjningsstödet betalas ut innan påsk. En rundringning till andra hälsingekommuner visar att man resonerar på lite olika sätt.

Annons

I en artikel som helahälsingland.se publicerar i dag berättar en man i Bollnäs kommun hur påsken för honom riskerar att bli en katastrof. Anledningen? Socialbidraget hinner inte landa på hans konto på grund av att den 25 mars är en helgdag. Läs artikeln här.

Vi har kollat hur andra kommuner i Hälsingland gör.

Gemensamt för de socialtjänster helahälsingland.se pratat med är att det faktum att man måste kontrollera om den sökande har andra inkomster spelar en avgörande roll för när försörjningsstödet tidigast kan betalas ut.

Läs också: Högt bidragsberoende i Hälsingland

– Hinner vi inte se vad de har för ersättningar från exempelvis Arbetsförmedlingen så kan vi inte ta ett beslut. Vi hinner betala ut innan påsk till vissa men inte till alla, säger Helena Larsson, chef för försörjningsstödsenheten i Söderhamn.

– Vi handlägger så snabbt som möjligt om den sökande har lämnat in komplett underlag. Men trycket på våra handläggare är rätt hårt, vi har över 350 ärenden per månad, säger Margaretha Larsson, enhetschef för försörjningsstöd i Ljusdal.

– Det är inte säkert att man får pengar före påsk. Det beror på när lämnat in sin ansökan och om den innehåller alla relevanta handlingar, säger Monica Liljemark, verksamhetschef för socialsekreterarna i Ovanåker.

Läs också: Mer än vart tionde barn fattigt

I Hudiksvalls kommun tycks man ha en generösare inställning.

– Är det många röda dagar i slutet av månaden försöker vi göra så att man får ut försörjningsstödet innan, förutsatt att ansökningarna är inlämnade i tid, säger Anki Jonsson, chef för försörjningsstöd i Hudiksvall.

Inför julhelgen resonerar socialtjänsterna däremot annorlunda. Representanter för samtliga kommuner tidningen pratat med uppger att grundprincipen är att betala ut socialbidragen så att de finns på bidragstagarnas konton före julafton. Att man gör så beror inte bara på att man vill rädda julen för de ekonomiskt utsatta, utan även på att en stor del av personalen är ledig i slutet av december och att man därför vill jobba undan så många ärenden som möjligt. Och det är inte bara positivt för bidragstagarna. Eftersom handläggarna i vissa fall inte hinner kontrollera deras övriga inkomster är risken stor att vissa får för mycket pengar – då kommer motsvarande summa att dras av från januari månads försörjningsstöd.

Läs också: Fortsatt mörkt för omsorgsnämnden i Ljusdal – åtta miljoner försvunna

Mer läsning

Annons