Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kammarrätten har hävt jaktstoppet - vargjakten kan nu inledas på lördag

Stoppet för den planerade vargjakten i Gävleborg och Dalarna har hävts av kammarrätten i Sundsvall. Därmed kan jakten på totalt 14 vargar i de två länen inledas på lördag.

Annons

Naturvårdsverkets beslut om licensjakt på sammanlagt 46 vargar i fem län från den 2 januari överklagades i samtliga fall till respektive förvaltningsrätt. Det omedelbara resultatet blev att alla de tre inblandade förvaltningsrätterna bestämde att Naturvårdsverkets jaktbeslut skulle inhiberas, med följd att jakten inte kan starta.

Men besluten om inhibition överklagades i sin tur, och på tisdagen beslöt kammarrätten i Sundsvall att upphäva inhibitionen i Dalarna och Gävleborgs län.

– De skäl som åberopas räcker inte. Det är vargpopulationen som är skyddsvärd och den påverkas inte på något särskilt sätt av det här enligt vår bedömning. Om du skjuter fyra eller sex eller åtta vargar mer eller mindre, det påverkar inte vargens population i Sverige. Och då finns det ingen anledning att hålla på att inhibera heller, säger Anders Lind, kammarrättsråd i Sundsvall, till TT.

– De enda som kan ändra det här nu är Högsta förvaltningsdomstolen, och då ska det beslutet i så fall komma i morgon, sedan är det röda dagar, konstaterar Anders Lind.

Kammarrätten skriver i beslutet att de klagomål på jakten som framförts till förvaltningsrätten "inte anses ha en sådan tyngd att det framstår som sannolikt att det överklagade beslutet om licensjakt kommer att ändras".

Under onsdagen väntas kammarrätten i Göteborg säga sitt om den inhibition av jaktbesluten i Värmland och Örebro län som förvaltningsrätten i Karlstad beslutat om.

För det femte jaktlänet, Västmanland, tas motsvarande beslut av kammarrätten i Stockholm.

Mer läsning

Annons