Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalle Anka blev ett fall för KO

/
  • Henrik Wallin är en stor älskare av Kalle Anka men förra veckans nummer fick honom att anmäla utgivaren Egmont till konsumentombudsmannen.

Förre Ljusdalsbon Henrik Wallin anmälde Kalle Anka till konsumentombudsmannen. Serie om nedladdning och piratkopiering gjorde honom upprörd.

Annons

Kalle Anka brukar roa utan att uppröra. Men det finns undantag.

Förre Ljusdalsbon Henrik Wallin, numera boende i Linköping, blev mäkta upprörd då han läste förra veckans nummer. Den handlar om det högaktuella ämnet nerladdning av musik från internet och piratkopiering av cd-skivor.

– Det här var en konstig och dålig serie utan skämt. Den består av två sidor reklam med ett konstigt budskap. Man får ladda ner musik bara man köper skivan, säger Henrik Wallin, som anmälde utgivaren Egmont till konsumentombudsmannen, KO.

I serien vill knattarna köpa den nya skivan med Åke Skrål och ber Kalle om hundra kronor. De får inga pengar. Då laddar de hem musiken från nätet istället i väntan på att de ska ha råd att köpa skivan. Kalle tycker att de ska behålla sin nerladdade cd istället.

– Sedan är slutet löjligt. Knattarna blir överglada då Kalle köpt originalet och dessa miljömedvetna gröngölingar förstör sin kopia säger Henrik Wallin.

Konsumentombudsmannen har således fått en anmälan på sitt bord, men kommer sannolikt inte att behandla den. Eftersom det inte handlar om reklam utan om redaktionell text så faller det utanför KO:s ansvarsområde.

Mer läsning

Annons