Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juristbehovet kan öka i spåren av flyktingkrisen

/
  • Just nu söker sig rekordmånga flyktingar till Sverige. På bilden syns en syrisk kvinna med sitt barn som precis korsat medelhavet för att ta sig till Europa.

Allt fler flyktingar letar sig fram till Sveriges gränser. Trycket på Migrationsverket är just nu högt. Samtidigt väntas de juridiska behoven öka.
– Behovet ökar exponentiellt, säger Lisa Hallstedt på Röda korset.

Annons

Just nu kommer det mellan 1 000 och 1 500 flyktingar om dagen till Sverige. De flesta som söker asyl i Sverige har rätt till ett juridiskt ombud som hanterar just deras fall.

Läs mer: Antalet asylsökande slår alla rekord

Hittills i år har drygt 73 000 personer sökt asyl i Sverige. Merparten av dessa har kommit under och efter sommaren. Bara i september sökte nästan 25 000 asyl här. Och siffrorna väntas vara fortsatt höga resten av året. Behovet av offentliga biträden väntas inte minska den närmsta tiden.

– Ja, det följer på sin egen rimlighet. Vid en ökad inströmning blir det också fler som behöver tillgång till offentliga biträden. Det är svårt för den enskilde att klara av processen själv, säger juristen Lisa Hallstedt, sakkunnig inom migrationsfrågor på hjälporganisationen Röda korset.

För att ett migrationsärende ska hanteras korrekt är det viktigt att en sakkunnig tar till vara på den asylsökandes rättigheter, för att skapa en rättsäker process. Det stödbehovet finns hos många migranter, påpekar Röda korset.

– Överlag ser vi att det finns ett behov av juridisk hjälp i asylprocessen. Det är en svår juridisk handläggning och en tvåpartsprocess, där den enskilde tillsammans med sitt biträde presenterar sina skäl för asyl. Därför finns det stort behov av offentliga biträden som ger ett bra och kvalitetssäkrat stöd, säger Lisa Hallstedt.

Läs mer: 2 000 nya evakueringsplatser för asylsökande i Gävleborg

Enligt henne är inte asylrätt det populäraste området att syssla med för advokater, eftersom det inte är lika bra betalt som till exempel affärsjuridik. För att kunna försörja sig på det måste juristerna och advokaterna ha många ärenden på rull, berättar Lisa Hallstedt.

– Det kanske inte lockar till sig de allra bästa juristerna, även om kvalitet på juristerna är väldigt viktigt. De som jobbar med det här är ofta extremt stressade. Därför är det viktigt att den enskilde får ett ombud som håller en god kvalitet och kan ge det stöd som verkligen behövs, säger hon.

Alla flyktingar behöver emellertid inte ett juridiskt ombud. Det är bara i de fall där asylskälen inte är uppenbara som den asylsökande kan behöva hjälp från ett juridiskt ombud. Dennes uppgift är att ta vara på den asylsökandes rättigheter gentemot Migrationsverket.

─ Migrationsverket gör alltid en individuell prövning när en person ansöker om asyl. Ett stort antal av de som nu ansöker om asyl kommer från länder där situationen är sådan att personerna inte kan utvisas dit. Ett exempel är syriska medborgare som i regel får uppehållstillstånd. Migrationsverket väcker således aldrig frågan om utvisning och därför är de inte i behov av offentligt biträde, säger Pierre Karatzian, presskommunikatör på Migrationsverket.

Läs också: Här prövas Sveriges vilja i flyktingkrisen

Enligt honom bör man inte sätta ett likhetstecken mellan ökad invandring och ökat behov av offentligt biträde. Många asylsökande som kommer nu har rätt till uppehållstillstånd, vilket gör att ombud aldrig behöver kopplas in i den processen.

Intresset att hantera asylärenden också stort, enligt Migrationsverket. Hur dagens situation med ovanligt många asylsökande kommer att påverka behoven i framtiden är för tidigt att uttala sig om, anser Pierre Karatzian.

– Hur det kommer att se ut i framtiden är svår att förutsäga eftersom vi inte vet hur många som kommer att ansöka om asyl och hur behovet kommer att se ut, säger Pierre Karatzian.

Mer läsning

Annons