Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jour inom ambulansen en självklarhet för vissa regioner

/
  • I Norrbottens län har alla ambulansstationer jourtid utom den största i Luleå.

Region Gävleborgs förslag att införa jourtid om nätterna för ambulanspersonalen har fått starka reaktioner.
I andra regioner och landsting finns helt olika syn på nattjour. Hos vissa är det en odiskutabel självklarhet, andra jobbar hårt på att få bort jouren för att bli mer attraktiva arbetsgivare.

Annons

Förslaget innebär att de ambulansanställda i länet inte längre ska få fullt betalt under nattjänstgöringen. I stället ska de få jourersättning och övertidsbetalning när de rycker ut. Regionen tror sig kunna spara 4,5 miljoner kronor om året på det här och får möjligheten att lägga ut fler aktiva arbetstimmar. Ett argument är att många stationer har så få utryckningar om nätterna att det är orimligt att ge full lön.

Anställda och fackförbunden är oroliga för att arbetsmiljön försämras och att det ska gå ut över patienternas säkerhet.

Läs mer: Partier oense om jour inom ambulansen - är det en fråga för politikerna?

I andra landsting och regioner ser debatten annorlunda ut. Antingen finns den inte alls eller så arbetar arbetsgivarna själva för att få bort jouren.

I Region Jämtland/Härjedalen har ambulanspersonalen jour mellan klockan 24 och 08. Regionen är stor till ytan och är glesbefolkad, vilket gör att många stationer inte har mycket att göra om nätterna.

– Det har aldrig varit någon fråga eller diskussion om det här. Det beror på att många av våra stationer har så få uttryckningar att vi inte kan lägga aktiv arbetstid på dem, säger Britt-Marie Stolth, enhetschef för ambulanssjukvården i Jämtland och Härjedalen.

Region Östergötland har precis avskaffat nattjouren. I Östergötland sköts sedan 20 år tillbaka ambulanssjukvården av två privata företag på entreprenad. I det senaste avtalet bestämde sig regionen för att jourtjänstgöringen skulle bort.

– Vi har jobbat mycket med att höja kvaliteten och korta tiderna för uttryckningen. Vi har sett att just jouren blir ett skäl för att inte uttryckningar gör snabbt och bra och vi vill inte att jourtid ska bli ett problem. Vi har haft ett ganska billigt avtal tidigare så nu kostar ambulansvården mer, men å andra sidan ser vi en väldigt positiv utveckling när det gäller snabba insatser vid hjärtstopp exempelvis, säger Magnus Käck, verksamhetsutvecklare med ansvar för ambulanssjukvården i Östergötland.

Debatt: ”Hoppas ledningen tar tillbaka sitt beslut”

I Norrbottens läns landsting är jouren likt i Jämtland/Härjedalen ingen levande fråga. De stora ytorna och det glest bebyggda länet gör att den aktiva arbetstiden blir alldeles för liten på ambulansstationerna ute i länet. Det är bara på stationen i Luleå som inte har jourtid för där har personalen fullt upp.

– Vi har haft jour om nätterna länge. Men hos oss är också mycket av vår ambulansverksamhet helt integrerad med våra hälsocentraler ute i länet, det är något som brukar skilja vårt län från andra, säger Anna Alm Andersson, länssamordnare för akut omhändertagande för Division närsjukvård.

Ambulanssjukvården i Sörmland vill precis som Region Östergötland få bort jourtiden. I dag arbetar ambulanspersonalen jour i veckorna och på helgerna på de mindre stationerna och har endast jourtid på helgnätterna i de större städerna.

– Vi vill få bort jouren, allra helst i Eskilstuna som har högst beläggning. På de stationer där det är mycket att göra riskerar jourtid att påverka hur arbetet utförs. Jour innebär också att de anställda är mer tid på jobbet även om de inte aktivt arbetar. Vi vill bli en mer attraktiv arbetsgivare och att få bort jouren är en del av det, säger Jörgen Lifvakt, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Sörmland.

Läs mer: Ambulansförare i Delsbo ryter ifrån efter jourförslaget i Gävleborg: "Vi drabbas på ett oacceptabelt sätt"

Mer läsning

Annons