Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobb bort från länsstyrelsen

Länsstyrelsen bantas när arbetsuppgifter förs över till Socialstyrelsen och Transportstyrelsen. 18 arbetstillfällen försvinner.

Annons

Den 1 januari överförs länsstyrelsens ansvar för tillsynen över kommunernas socialtjänst till Socialstyrelsen. Samma dag tar Transportstyrelsen över all hantering av körkort och frågor som rör yrkestrafik.

För Länsstyrelsen i Gävleborg innebär detta att 18 arbetstillfällen har försvunnit. Elva personer som har hanterat körkort och yrkestrafikfrågor, och sju personer som har arbetat med social tillsynen får sluta.

Det var i maj i år som riksdagen bestämde att tillsynen av socialtjänsten ska föras över från länsstyrelserna och samordnas i Socialstyrelsen. Syftet är att tillsynen ska bli mer enhetlig när den hanteras från sex enheter istället för 21, som det är idag. Förhoppningen är också att verksamheten ska bli mer effektiv och mindre sårbar.

Den sociala tillsynen kommer nu att skötas från Örebro, som utöver Gävleborg även ansvarar för tillsynen i Uppsala, Västmanlands, Dalarnas, Värmlands, Örebros och Södermanlands län. Något som kommer att betyda långa tillsynsresor för de anställda.

Men beslutet att flytta arbetsuppgifter från länsstyrelsen kan komma att få större konsekvenser än för de 18 anställda som direkt berörs av flytten. Länsstyrelsen anser nämligen att de belopp som dragits in i budgeten är större än de faktiska kostnaderna för verksamheterna som flyttats.

- Vi tycker att de tar av oss lite mer än vad de här verksamheterna har kostat och det påverkar vår ekonomi negativt. Vi kommer att få anpassa oss, säger Jan Höglund, enhetschef ekonomi och personalavdelningen på länsstyrelsen i Gävleborg.

Detta beror på att bidraget till länsstyrelsen, förutom kostnaden för själva verksamheten, även minskas med den summa som verksamheternas administration beräknas ha kostat.

Mer läsning

Annons