Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ISS säger upp städpersonal på länets sjukhus: "Var tredje befaras få gå"

/
  • Antalet lokalvårdare på länets sjukhus kan komma att minskas med en tredjedel befarar fackförbundet Kommunal.

ISS omorganiserar och minskar antalet lokalvårdare på länets sjukhus. Facket befarar att var tredje heltidstjänst försvinner.

Annons

ISS gör nu om för att få den organisation som företaget hela tiden haft i sikte sedan de tog över städningen av Region Gävleborgs vårdenheter i februari förra året. I hela länet uppgår antalet årsanställda till 117 och de flesta arbetar på Gävle sjukhus. Nu ska de alltså bli färre.

– Något antal kan vi inte säga. Det är viktigt att komma ihåg att bland de anställda finns det många som har visstidskontrakt, säger Nicklas Nyman, segmentschef för sjukvårdsområdet inom ISS.

Hur kan städningen bli bättre om ni har färre lokalvårdare?

– Nu har vi järnkoll på området och det har vi inte haft tidigare. Det har varit rörigt och problem med arbetsmiljö. Den här organisationen har vi lyckats med i Uppsala, Stockholm och Östergötland. Det handlar inte om hur många anställda det är utan hur organisationen ser ut, säger Nicklas Nyman.

Läs mer: Facket: ISS bryter lagen

Enligt fackförbundet Kommunals bedömning kommer antalet anställda minskas till omkring 76-78. Samtliga sjukhus i länet kommer att påverkas, räknar fackföreningen med.

– ISS har svårt att leva upp till kontraktet med Region Gävleborg. Det innebär att de får betala viten när städningen inte fungerar och därför vill företaget omorganisera, säger Tony Skoog, ombudsman för Kommunal.

ISS kontrakt med regionen sträcker sig fram till 2019. Den första tiden har kantats av missnöje och oro bland de anställda, något som Helahälsingland också tidigare rapporterat om.

– Framför allt har det blivit ett arbetsmiljöproblem att det inte fungerat med schemaläggningen. Att schemana ändras hela tiden har skapar mycket oro bland våra medlemmar, säger Tony Skoog.

Dessutom har ISS fått betala omkring två miljoner kronor i vite till regionen eftersom städningen inte varit tillräckligt bra. Region Gävleborg informerades om ISS:s omorganisation på fredagsmorgonen. Enligt regionens avtalsdirektör är det ett högt vite, men samtidigt är kraven på städning högre i det här avtalet än tidigare.

– Det finns fortfarande brister i leveransen, ibland betydande brister, men det har utvecklats åt rätt håll, säger Petter Karlsson.

Läs mer: ISS får böta nära en miljon för dålig sjukhusstädning

Hur ser ni på att det blir färre anställda? Blir det inte svårare att få det städat med färre som städar?

– Jag har ingen annan uppfattning, men jag räknar med att ISS kommer att leverera även med den nya organisationen, säger Petter Karlsson.

Ett par anställda som vill vara anonyma berättar om situationen inom ISS.

– Jag har fått veta att jag blir kvar, men nu vet jag att det bara kommer bli ännu tyngre. Vi sliter och sliter, men det är aldrig tillräckligt. När det kommer viten från regionen får vi det kastade i ansiktet som ett straff för att vi inte räcker till, säger en anställd till Helahälsingland.se.

En annan undrar över hur de över huvud taget ska kunna bli färre.

– Den stora skillnaden mot tidigare är bemanningen, vi saknar alltid folk och det finns aldrig några vikarier. Det är klart att städningen blir lidande när vi bara får mer och mer att göra.

Läs mer: Efter krisen: ISS kan ändra sin organisation

Under våren utredde ISS problemen med arbetsmiljön tillsammans med Kommunal. Nu utökar ISS chefsgruppen i Gävleborg för att förbättra ledarskapet.

– Vi har haft svårt att vinna ett förtroende hos personalen på det viset vi brukar göra. Det är något som vi som arbetsgivare måste ta ansvar för att det fungerar. Om inte arbetsmiljön är bra går det inte att göra ett arbete som lever upp till uppdraget, säger Nicklas Nyman.

Läs mer: ISS debatterades i regionfullmäktige

Läs mer: "Helt oacceptabelt"

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning