Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget tyder på att trenden ska vända – sjukskrivningarna fortsätter öka

/
  • Jan Larsson, utvärderingschef på försäkringskassan.

Sjukskrivningarna fortsätter öka, och det är psykisk ohälsa som står för den största delen av nya diagnoser. Enligt Jan Larsson, Försäkringskassan, kommer det bli svårt att stoppa utvecklingen.

Annons

Läs även: Efter 15 års sjukskrivning jobbar Helena igen

Sedan 2010 har sjukfrånvaron i Sverige ökat, och inget tyder på att trenden ska vända. Tvärtom visar Försäkringskassans prognos att dagarna kommer öka från 10,3 till 13 dagar år 2020. Samtidigt är regeringens mål att under samma period få ner siffran till nio dagar. Jan Larsson är Försäkringskassans utvärderingschef.

Vad beror ökningen på?

– En orsak är att tidsbegränsad sjukersättning togs bort 2008 av dåvarande regeringen. Det är dock inte hela förklaringen, eftersom vi samtidigt ser ett stort inflöde av helt nya sjukskrivningar.

Vilka är det som blir sjukskrivna och varför?

– Framför allt har psykisk ohälsa som stress och ångesttillstånd blivit vanligare och står för 40 procent av alla sjukskrivningar just nu. Två av tre sjukskrivna är kvinnor, och det kan bero på att villkoren där kvinnor vanligen arbetar blivit tuffare.

Läs även: 22-åriga Johanna blev utbränd

Om sjukskrivningar bland kvinnor fortsätter öka, hur kommer det påverka jämställdheten på sikt?

– Jag vet inte, men man riskerar att befästa den ojämställdhet som detta beror på.

Psykisk ohälsa står också för 60 procent av alla nyansökningar av förtidspension bland unga under 30 år, och en femtedel av befolkningen i arbetsför ålder är drabbade av ångest, depression eller sömnstörningar.

Vilket ansvar har arbetsgivarna för att hindra den här utvecklingen?

– Arbetsgivarna kan hjälpa i tid för att undvika att individer blir sjukskrivna, de har stora möjligheter att påverka.

Läs även: Så kan du hantera stressen

Vad krävs ytterligare för att ökningen ska stoppas?

– Försäkringskassan kan bara påverka längden på de sjukskrivningar som redan påbörjats, inte inflödet av nya fall. I övrigt krävs mycket, som bättre hälso- och sjukvård med snabbare medicinsk hjälp och bättre kvalitet i sjukskrivningsbedömningarna.

Sjukskrivningarna beräknas kosta samhället över 70 miljarder kronor om året i förlorade arbetsinsatser och utgifter för vård och omsorg.

Kommer det här påverka välfärden?

– Det kommer få konsekvenser när så stor del av ekonomin går till sjukskrivningar i stället för till annat, ja.

År 2014 låg ohälsotalet på 35,1 dagar för kvinnor och 23,6 dagar för män i landet, medan det exempelvis i Söderhamn låg på 50,8 dagar för kvinnor och 34,5 för män.

Hur ska man komma till rätta med skillnaderna mellan storstad och landsbygd?

– Det står på vår önskelista att undersöka skillnader i vilken sjukvård som finns tillgänglig, vilka typer av jobb och utbildningar som finns i olika områden och skillnader vad gäller demografiska faktorer, säger Jan Larsson.

Läs även: Kommunanställda i Ljusdal är bland de mest sjuka i hela landet

Mer läsning

Annons