Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen snö till jul: "Det är flera grader varmare än normalt"

Det är riktigt milt väder i Hälsingland nu. Under söndagen väntas temperaturer på en bit över fem plusgrader i hela landskapet.

Annons

– Det kommer vara riktigt milt väder framöver, det ser inte ljust ut för en vit jul, säger Ian Engblom, meteorolog på väderlekstjänsten Foreca.

I Hälsingland väntas det bli plusgrader de närmaste dagarna. I Gästrikland kan det de närmaste dagarna bli över 10 grader varmt.

– Det är ovanligt varmt just nu, det är flera grader över normalt. Så här års brukar det i Hälsingland vara en dagstemperatur kring nollgrader vid kusten och ett par minusgrader i inlandet, säger Ian Engblom.

Läs mer: Glöm drömmen om en vit jul - mildare väder kommer tillbaka

Orsaken till det varma vädret är en sydvästlig luftström som för med sig varm luft från kontinenten.

I fjol kom snön dagarna före jul, men i år ser det ut att bli ont om snö till julafton.

– På onsdag passerar att lågtryck, men det ser ut att bli mest regn. Kanske att de allra nordligaste delarna kan få lite snöblandat regn, säger Ian Engblom.

Läs även: Klimatförändringar: Långa värmeblöjor och kraftiga skyfall i Gävleborg

SMHI:s väderobservationer från andra hälften av 1900-talet visar att en snöfri jul bara inträffar en gång på tio år i Hälsingland.

I Sverige böljar mildväder och vinterkyla ofta fram och tillbaka vid jultiden innan vintern hunnit stabilisera sig. Men på senare år har det varit några riktigt snörika jular. Men inför julafton i veckan tyder det mesta på att det blir en grön jul.

– Det ser inte så ljust ut för en vit jul, säger Ian Engblom.

Enkät: Tror du på en vit jul och är det något du vill ha?

Läs även: Snö och is: Så ofta halkar vi omkull

Mer läsning

Annons