Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen skattelättnad för bärplockare

Det blir ingen ändring i inkomstskattelagen för bärplockare. Regeringen säger nej till att inkomster från bärplockning ska vara skattefria.

Annons

Det är Skogsbärbranschen intresseförening och Haparanda stad som i två separata skrivelser till regeringen begärt ändringar i inkomstskattelagen.

Intresseföreningen vill att inkomster från bärplockning ska vara helt skattefria, medan Haparanda stad vill att den nuvarande övre gränsen på 5 000 kronor för skattefrihet höjs till 50 000 kronor och då inte enbart för plockning av vilda bär utan även för plockning av svamp och kottar.

Intresseföreningens skäl är att rädda en bransch som utsätts för hård konkurrens från framförallt Ryssland och Baltikum, men även för att få fler att plocka vilda bär i skogarna.

För att få fler att plocka bär bjuds plockare in från andra länder. Plockarna säljer bären till en bäruppköpare till marknadsmässiga priser, på samma villkor som vilken annan svensk person. I dag bedöms verksamheten med utländska plockare som ett arbetsgivarförhållande och därmed åläggs uppköpare att betala pålagor i form av skatter och sociala avgifter.

Regeln om en skattegräns på 5 000 kronor har spelat ut sin roll, menar föreningen, som i skrivelsen konstaterar att inga skatteintäkter har någonsin kommit in på bärplockning i detta led.

Med den nuvarande lagstiftningen kommer svensk bärindustris konkurrenskraft att drastiskt försämras. I framtiden räknar branschen med att omkring 70 procent av volymen skogsbär plockas av viseringsplockare.

Utöver höjd skattegräns till 50 000 kronor ville staden ha en tydligare lagstiftning kring förutsättningarna för när det ska vara fråga om lön eller liknande förmåner i inkomstslaget tjänst.

Ingen av skrivelserna föranleder dock någon åtgärd från regeringens sida.

Mer läsning

Annons