Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inga problem att ta betalt för ambulanstransporten"

Nya vårdavgifter får inga negativa konsekvenser, hävdar de styrande politikerna i landstinget.

Annons

När landstingsfullmäktige skulle klubba igenom en rad nya avgifter, tvingade oppositionen fram en återremiss. De krävde konsekvensbeskrivning.

Nu har en sådan gjorts och landstingsstyrelsen har godkänt den, även om oppositionen reserverade sig mot beslutet.

Ambulanstransporter för vuxna föreslås kosta 150 kronor. Kontakt har tagits med landsting som redan infört avgifter. De har inte märkt några negativa medicinska konsekvenser, säger rapporten. Avgiften ska ingå i högkostnadsskyddet och behöver därför inte betalas av patienter med många vårdkontakter.

I förslaget ingår också att åldergränsen för subventionerade preventivmedel till flickor ska sänkas från 23 till 20 år. Endast tre landsting har en lika hög åldergräns som Gävleborg.

Ett mål med subventionerna är att förhindra aborter, men det går inte att se något samband mellan landstingens åldersgräns och abortstatistiken, sägs det i underlaget.

Nu erbjuder landstinget gratis hälsokontroller för 40-åringar. Det finns ingen utredning av konsekvenserna av en avgift på 200 kronor, men landstingsstyrelsen tror inte att deltagandet blir så mycket lägre än i dag.

Ärendet kommer åter till landstingsfullmäktige den 8 december.

Mer läsning

Annons