Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Influensavaccinet är försenat

/

Räddningstjänsten och apotekspersonalen att räknas till den prioriterade gruppen när det är dags för influensavaccinering. Försenat vaccin skjuter upp starten till mitten av oktober.

Annons

Vårdpersonal, kroniskt sjuka och gravida hör till den grupp som ska vaccineras först mot den nya influensan i Gävleborg. Nu har gruppen utökats med svårt handikappade barn, astmasjuka, apotekspersonal och räddningstjänst.

– Antalet influensafall i länet har planat ut, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo. Det är bra för då hinner vi vaccinera fler innan det är stor spridning.

Gävleborg hade 24 konstaterade influensafall på torsdagen. Det är en mycket liten ökning sedan förra veckan. Signar Mäkitalo har kontroll på spridningen från skolorna i Sandviken. Hittills har det inte varit någon stor frånvaro. Nästa vecka kommer Hudiksvalls skolor med sina frånvarorapporter.

Det som är speciellt med den här nya influensan (svininfluensan) är att den smittar lättare, den smittar unga människor mer än äldre och sjukdomen kan försvåras på grund av att den smittar lungorna. På infektionskliniken i Gävle skrivs det in 2-3 influensasjuka per dygn. Vårdtiden är kort och det är problem med lungorna som är orsak till sjukhusvården.

Primärvårdschefen Berit Fredricsson sköter planeringen med själva vaccineringen. Det ska levereras 30 000-37 000 doser varje vecka så vaccineringen måste planeras noga så att inte folk ställer sig i kö förgäves.

När alla har fått den första dosen börjar man ge dos nummer två till barn och ungdomar och så fortsätter det uppåt i åldrarna igen.

Mer läsning

Annons