Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Influensadöden kommer sällan hastigt

Svininfluensan har skördat sitt första dödsoffer i Sverige.

Oron växer, men enligt smittskyddsläkare Signar Mäkitalo behöver man uppsöka sjukvården först om man har hög feber som inte ger med sig och andningsproblem som tilltar.

Annons

Det är också de riktlinjer som sjukvårdsrådgivningen 1177 arbetar efter. Rutinerna har inte förändrats efter det konstaterade dödsfallet.

– Man ska kunna hinna lägga märke till symtomen själv innan man behöver vård, säger vårdenhetschef Monica Öhlander vid rådgivningen i Bollnäs.

Rekommendationerna är andra till dem som tillhör någon av riskgrupperna, gravida och de med kroniska sjukdomar.

Enligt medierapporteringen var den döde mannen i Uppsala lindrigt sjuk under flera dagar. Sedan försämrades läget hastigt och den ambulans som tillkallades hann inte fram innan mannen dog.

– Jag vet inte mer än vad jag läst i tidningen, men mannen ska ha tillhört en riskgrupp. Vilken har inte sagts. Men till exempel för hjärtsjuka behöver inte andningen försämras särskilt innan det blir kritiskt, säger Signar Mäkitalo.

Allmänhetens frågor blir naturligtvis fler nu och intresset för vaccineringen ökar.

Signar Mäkitalo har förståelse för dem som tycker det är svårt att få information från landstinget.

– Vi försöker det vi hinner, men det är mycket att planera. När det gäller vaccineringen har vi än så länge inte så mycket att säga. Planeringen är inte färdig för hur det praktiskt ska gå till. När det är klart kommer vi gå ut på flera olika sätt, via annonser, via radio, via massutskick.

Förr har det sagts att vaccineringen skulle sätta igång sista veckan i september, men nu säger Signar Mäkitalo att det inte blir aktuellt före första veckan i oktober.

Landstingets sjukvårdsrådgivning hade under sista veckan i augusti över 100 fler samtal kring halsont, hosta och andningsproblem, jämfört med första veckan i augusti.

Mer läsning

Annons