Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag faller hovrättens dom mot sexdömde Gävleborgsåklagaren

I juli dömdes Gävleborgsåklagaren till 3,5 års fängelse för bland annat tre fall av våldtäkt mot barn. Han överklagade domen i hopp om ett lindrigare straff och en annan, mildare brottsrubricering. I dag faller alltså Svea hovrätts dom.

Annons

Gävleborgsåklagaren fälldes på samtliga punkter av Falu tingsrätt; tre fall av barnvåldtäkt, sexköp, sexuellt ofredande, ett femtiotal fall av dataintrång, tjänstefel samt olovligt anskaffande av alkohol till ungdomar. Han fick även sparken från sitt jobb med omedelbar verkan. Statens ansvarsnämnd skrev i sitt beslut att åklagaren genom sitt handlande allvarligt "skadat allmänhetens förtroende för hela åklagarväsendet".

Läs mer: Sexbrottsdömde Gävleborgsåklagaren nekas bli släppt ur häktet

Gävleborgsklagaren förnekar barnvåldtäkterna, den första 2009, och de sexuella ofredandena, men erkänner dataintrången, olovligt anskaffande av alkohol och sexköp. Tjänstefelet handlar om ett ärende han har handlagt trots att han haft en relation med den misstänkta kvinnan. När det gäller dataintrånget sökte han information om ett antal flickor i Åklagarmyndighetens datasystem.

Läs mer: Efter fängelsestraffet: Gävleborgsåklagaren vill byta advokat

Varken han eller åklagaren, som yrkat på minst fyra års fängelse, var nöjd med tingsrättens dom. Tingsrätten dömde förvisso Gävleborgsåklagaren för allt som han var åtalad för, men tog viss hänsyn till att han även skulle förlora jobbet.

Hovrätten har haft samma bevisning att ta ställning till som tingsrätten, inget nytt har tillkommit från någon av parterna.

Gävleborgsåklagaren drev som åklagare flera uppmärksammade mål.

Läs mer: Åklagaren: Gävleborgsåklagaren utnyttjade flickorna för att stilla sexmissbruk

Mer läsning

Annons