Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksvalls sjukhus populärt bland nya läkare

/
  • 29-årige läkaren Anders Lundberg trivs på Hudiksvalls sjukhus och kommer att stanna där.

Hudiksvalls sjukhus är ett av de bästa i landet för nya läkare att göra sin utbildningstjänstgöring på.
– Ett bra ställe att växa upp på som läkare, säger 29-årige Anders Lundberg.

Annons

Varje år rankar Sveriges yngre läkares förening (Sylf) landets sjukhus utifrån vilket som nya läkare tycker att det är bäst att göra sin allmäntjänstgöring på, så kallad AT-tjänst. Föreningen har frågat 1 600 läkare om hur de upplevde sina arbets- och utbildningsförhållanden under AT-tiden.

Hudiksvalls sjukhus hamnar på plats 11 bland de 70 sjukhusen, den bästa placeringen på flera år. Samtidigt har sjukhuset placera sig i topp 15 vid 8 tillfällen under de senaste 14 åren. Just nu har Hudiksvalls sjukhus 36 AT-läkare, mellan 75-80 procent av läkarna som gör sin utbildningstjänstgöring på sjukhuset blir kvar.

– Det handlar mycket om att vi är ett ganska litet sjukhus där man blir sedd och får göra mycket, men där man också snabbt kan fråga och få stöd när de behöver, säger Ulrika Björs, AT-samordnare på Hudiksvalls sjukhus.

Anders Lundberg är i sluttampen av sin AT-utbildning. Han berättar om vad som är så bra med att tjänstgöra på Hudiksvalls sjukhus.

– Som läkare vill man gärna komma ut och ta tag i saker och arbeta praktiskt. Det får man verkligen tillfälle att göra här. Hudiksvalls sjukhus är ett bra ställe att växa upp på som läkare. Det är ett skäl till att så många av oss som gör vår AT här vill stanna, säger Anders Lundberg.

Han är från Backe i Jämtland men flyttade till Stockholm för att utbilda sig. Anders Lundberg trodde att han skulle tillbaka till huvudstaden, men nu efter två år i Hudiksvall har han bestämt sig för att stanna. Både sjukhuset och staden har tagit emot honom med öppna armar.

– Jag trodde att jag var en storstadsmänniska och att jag skulle återvända till Stockholm. Jag tänkte att jag bara skulle vara i en liten stad för att göra min AT-tjänstgörning, men nu har jag bestämt mig för att specialisera mig inom hjärtmedicin här på sjukhuset, säger Anders Lundberg.

Till skillnad från Hudiksvall rankas Gävle sjukhus alltjämt lågt. För tre år sedan var sjukhuset uppe på plats 31 i rankingen. Bollnäs sjukhus har haft för få AT-läkare som svarat på Sylfs enkät för att kunna rankas.

Mer läsning

Annons