Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hör Thore Härdelin den äldre prata Delsbomål för 80 år sedan

/
  • Skansen, Delsbobröllopet, Sept 1929, står det på detta kort som förvaras på Nordiska museet i Stockholm. Framför brudparet (som enligt tradition sitter till häst) står spelmännen Finn-Jonke, Thore Härdelin den äldre (farfar till Thore den yngre), och Sven Härdelin. I en grupp till höger står tre kända hälsingar; Bror Hillgren, Delsbostintan och Fredrik Winblad von Walter.
  • Thore Härdelin d y och Sven Härdelin, sonson respektive son till Thore Härdelin d ä som berättar på ljudbandet.
  • Livet på fäbodvallen beskrivs i flera ljudupptagningar från Delsbo och Forsa i Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala.

Hur lät dialekterna i Hälsingland i början av 1900-talet? Nu går det att lyssna på ljudspåren från 1935 där Thore Härdelin den äldre berättar om hur ungdomar kunde ställa till med bus på bröllopen i Delsbo, eller när Ulrika Eriksson från Forsa beskriver en dag på fäbodvallen.

Annons

De unika inspelningarna kommer från Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala. Det var på 1930-talet som folklivsforskarna mer metodiskt började intervjua äldre människor som talade mål. Det märks när man lyssnar att de intervjuade växte upp i en tid då det fanns betydligt fler sockenmål än vad det gör i dag.

Den rikskände spelmannen Thore Härdelin (den äldre), farfar till riksspelmannen Thore Härdelin (den yngre), föddes 1866 i Delsbo socken. Han var alltså närmare 70 år när han satte sig framför mikrofonen och uppmanades att prata om gamla tider och om hur det gick till på bröllop i bygden.

De två andra ljudspåren som du kan lyssna till på www.helahalsingland.se bjuder på berättelser om en dag på en fäbodvall och om midsommarfirandet på fäbodvallarna i Forsa. Där är det upptecknaren Einar Granberg som intervjuar Olof Svedberg och Ulrika Eriksson.

Mer läsning