Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holmberg utreder regionbildning

/
  • Avgående landshövding för Gävleborgs län Barbro Holmberg. Nu ska hon utreda en ny regionindelning för Sverige.

Barbro Holmberg går raka vägen från landshövdingsrollen till en grupp som ska utreda Sveriges framtida länsindelning.
Målet är tio regioner i stället för dagens 21 län.

Annons

Det är Sveriges Radio som skriver att Barbro Holmberg väntas ingå i den grupp som regeringen väntas tillsätta på torsdag.

Den ska ledas av Kent Johansson, C.

Han har tidigare lagt fram ett förslag om att skapa tio regioner i stället för nuvarande länsindelning.

I debatten har olika förslag för Gävleborgs del lagts fram. Ett förslag har varit en sammanslagning med Dalarna. Ett annat en indelning där Gästrikland sammankopplas med Uppland.

– De principer och den indelning som gäller idag är egentligen från 1634. Det är klart att det har hänt en del sedan 1634 som gör att vi måste titta på sättet hur vi organiserar. Utmaningen är att både hantera den förankringen och den traditionen men också se att det har hänt saker sedan 1634, säger Kent Johansson till Sveriges Radio.

Hos Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är utredningen välkommen.

– Regionfrågan har utretts och diskuterats i många år. SKL har länge varit pådrivande om att den regionala indelningen behöver ändras. Vi är därför mycket nöjda med att regeringen nu har utsett utredarna så att arbetet kan påbörjas med att modernisera Sverige, säger Lena Micko, ordförande för SKL i ett pressmeddelande.

Syftet med att skapa regioner är att få till effektivare service till medborgarna.

– De länsgränser som finns idag behöver ändras för att vi ska kunna hantera de utmaningar som till exempel sjukvården ställs inför. Utbildning och kompetensförsörjning för att matcha behoven på arbetsmarknaden är en annan anledning, samt kollektivtrafiken och andra behov där invånarna förväntar sig en mer likvärdig service, säger Lena Micko.

Hon är nöjd med förslaget Kent Johansson och Barbro Holmberg.

– De personer som idag har utsetts har en bred och väl dokumenterad kompetens och känner väl till kommunernas och landstingens utmaningar. Men vi utgår från att arbetet med att ta fram förslag till nya regioner kommer att ske i nära samarbete med företrädare för kommuner och landsting, säger Lena Micko.

Beslut om en ny regionindelning ska fattas senast i december 2017. Den 1 januari 2019 ska en eller flera nya regioner vara i drift.

Mer läsning

Annons