Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärt- och lungsjuka kräver maxtider för ambulansväntan

Hjärt- och lungsjukas riksförbund kräver en nationell lägstanivå för hur många minuter det får ta innan ambulansen är på plats i akuta situationer.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, hör ingen av Hälsinglands kommuner till den fjärdedel av landets kommuner som har de längsta väntetiderna.

Annons

Hjärt- och lungsjukas riksförbund har låtit undersökningsföretaget Demoskop ställa frågor till landets ambulanschefer. Åtta av tio stationer har som mål att nå 85–95 procent av befolkningen inom 20 minuter. Samtidigt säger fyra av tio ambulanschefer att de inte klarar av att leva upp till de uppsatta målen.

Förbundet hänvisar också till SKL:s statistik över responstider, alltså från ett telefonsamtal till 112 och tills första resurs är på plats.Mediantiden för kommuner varierar från 7,4 till 30,3 minuter. I en del kommuner är det bara 65 procent av befolkningen som nås inom 20 minuter.

Bland Hälsinglands kommuner är spridningen för medianvärdena från 10,2 till 16 minuter. Hudiksvall, Söderhamn och Bollnäs hamnar i den bästa gröna gruppen. Ljusdal, Ovanåker och Nordanstig hamnar i den gula mellangruppen.

Mer läsning

Annons