Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hektiskt på tingsrätten under polisens förändringar

/
  • I polisens regionen Mitt minskar antalet ärenden som polisen redovisar till åklagare, men i Gävleborg är polisen mer effektiv konstaterar regionchef Lisa Ström vid Gävleborgspolisen.

Polisens nya organisation har inte lett till att färre ärenden lämnas till Hudiksvalls tingsrätt. Tvärt om är det mer hektiskt än någonsin.

Annons

– Jag tror inte att vi varit med om nåt liknande tidigare, säger Lillemor Sund som är administrativ chef vid Hudiksvalls tingsrätt.

Ökningen är 18 procent jämfört med första halvåret 2014 och det innebär att tingsrätten börjar känna sig trångbodd med sina tre rättegångssalar.

Men den pågående omorganisationen har varit en turbulent period för polisen. Enligt Sveriges Radios undersökning har 300 poliser valt att lämna yrket de senaste 18 månaderna. Det är en stor ökning och polisförbundets ordförande Christer Palmkvist oroas av att hans medlemmar inte känner trygghet under polisens omorganisation.

Det ökade antalet mål som lämnas till Hudiksvalls tingsrätt utreds av polisen i såväl Bollnäs, Söderhamn, Ljusdal som Hudiksvall.

– Överraskande men mycket positivt. Det borde vara tvärt om eller lika många mål som utreds, säger Leif Berglund, krimchef i norra Hälsingland.

Han ser att arbetsbelastningen varit stor under det första halvåret och att polisen lider brist på utredare bland annat på grund av deltidspensioneringar som inte fått ersättas. Det finns en ökning i antalet ungdomsmål men i övrigt ser han ingen ökning av någon särskild sorts brottslighet.

En möjlig förklaring är att polisen ökat sin spaningsverksamhet och därmed utreder mer narkotikabrott än tidigare. Polisens utredare har också jobbat med flera riksomfattande bedrägeriutredningar och lärt sig mycket på det.

Polisens utredningar når tingsrätten via åklagarkammaren i Gävle. Det krävs en närmare analys för att förstå varför tingsrätten får in allt fler mål förklarar förre kammarchefen Lennart Guné, numera ansvarig för samordning och analys inom Åklagarmyndigheten.

Han framhåller att om polisens kapacitet tillfälligt minskar kan det kompenseras genom en inriktning på ärenden som är enkla att utreda. Men det kan också vara så att inom komplicerade utredningsområden som bedrägeri, tar det tid innan nya, bättre metoder resulterar i fler åtal.

– Så orsakerna ska jag undvika att gissa, säger Lennart Guné.

Polisens regionchef i Gävleborg är Lisa Ström konstaterar nöjt att Gävleborgspolisen lämnar ifrån sig nio procent fler redovisade ärenden till åklagaren under årets första fem månader.

– Men omorganisationen pågår fortfarande och därför kan det vara farligt, det kan svänga snabbt om vi får in stora ärenden, säger regionchef Lisa Ström.

Omorganisationen ska vara genomförd till början av nästa år.

Mer läsning

Annons