Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare krav förlänger operationskön

Gävleborgs operationskö är för lång när kraven skärps för dem som får den statliga belöningen.
– Men siffrorna ljuger för vår del. Vi kommer snart att korrigera det, säger projektledare Jan Woxberg.

Annons

I fjol fick Sveriges landsting för första gången dela på den så kallade Kömiljarden. Kravet för att få pengar var att högst 20 procent av dem som väntar på en första bedömning av specialistläkare eller på operation.

Gävleborg har hittills klarat kraven, men inför höstens utdelning skärps de och nu presenterar Sveriges Kommuner och Landstng, SKL, en första sammanställning utifrån det nya sättet att räkna.

Hittills har landstingen fått räkna bort alla som väntat frivilligt. Det har ifrågasatts hur vissa landsting definierar patientvald väntan. Därför får landstingen inte längre på det sättet redovisningstekniskt korta kön.

För kön till en första bedömning innebär det nya räknesättet ingen större skillnad för Gävleborg.

När det gäller operationskön stiger däremot andelen långväntare från tio till trettio procent. 222 personer hade i april väntat längre än 90 dagar utifrån det gamla systemet. Nu tillkommer ytterligare 500 personer.

– Men det finns två slags patientvald väntan. Det finns en patientvald väntan av medicinska skäl, när patienten till exempel har för högt blodtryck eller måste ta fler prover före en operation. De ska inte räknas med. Hittills har vi inte delat på det. Nu anpassar vi vårt datasystem och då försvinner ungefär hälften av de 500, säger Jan Woxberg.

Mer läsning

Annons