Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här vill Trafikverket sänka från 90 till 80 – tre hälsingevägar påverkas

Fem vägsträckor i Hälsingland föreslås få sänkt hastighetsbegränsning från 90 till 80 de kommande åren. Först ut är väg 50 mellan Alfta, Bollnäs och Söderhamn.

Annons

I en ny rapport föreslår Trafikverket förändringar av hastigheten på en rad sträckor i Gävleborg för att öka säkerheten på vägarna.

Läs också: Olycksdrabbad väg får inte vajer

För dagens 90-vägar finns det enligt rapporten två möjligheter: antingen separera vägrenarna med ett mitträcke och höja hastigheten till 100 kilometer i timmen, eller sänka hastigheten till 80.

För Hälsinglands del är det framför allt det senare som föreslås bli aktuellt. Sammanlagt 14 mil 90-väg kommer att få sänkt hastighetsbegränsning till 80 kilometer i timmen om förslaget blir verklighet.

Det handlar om väg 84 hela vägen från Färila till Hudiksvall, väg 50 mellan Alfta och Söderhamn och väg 83 mellan Tönnebro och Bollnäs. För väg 50 föreslås sänkningen genomföras redan under 2017.

Läs också: Därför höjs hastigheten i Bollnäs

Höjd hastighet blir det däremot på E4 mellan Kongberget och Gnarp. Den 20 kilometer långa sträckan ska byggas om till väg med 2+1 körfält, mitträcke och enligt förslaget höjd hastighetsgräns till 100 kilometer i timmen.

I Gästrikland föreslås sänkningar från 90 till 80 kilometer i timmen på sammanlagt 4,1 mil väg.

Läs också: Krav om mittseparering på väg 83

Sammantaget beräknar Trafikverket att förändringarna ska minska antalet döda eller svårt skadade i trafiken med sex personer om året, leda till 14 000 färre fordonstimmar per år och minska koldioxidutsläppen med 15 ton per år i Gävleborgs län.

Insändare: Korkat sänka hastigheter!

Insändare: Bygg om riksväg 83 nu!

Mer läsning