Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är reaktionerna på valet av landshövding

"Ingen jag känner till". "En ovanlig politiker med smak för det spektakulära".
Åsikterna går isär om valet av Per Bill som ny landshövding i Gävleborg.

Annons

Yoomi Renström (S), kommunalråd Ovanåkers kommun

– Hans bakgrund visar ju att han hare ett kulturintresse och jag hoppas han kommer att visa ett intresse för hela länet och inse dess kulturella potential. Jag har ingen aning om vilken anknytning han har till länet, men han kommer ju från Uppsala. Det är ju inte långt från Gävle, så han har säkert en del kännedom.

Marie Centerwall (S), kommunalråd Bollnäs

– Jag är inte så bekant med honom och har dålig personkännedom. Men han har ju en koppling till länet och landskapet och är entusiastisk för sitt uppdrag så det är positivt. Så det ska bli spännande att mötas. Nu hoppas jag att det så snart som möjligt efter sommaren flaggas för ett besök och rundresa till kommunerna.

David Ohlsson, marknads- och kommunikationschef på Svenska Fönster

– Han verkar vara en person med en gedigen bakgrund då han har suttit i riksdagen i flera år. Från vårt håll vill vi hälsa honom stort lycka till med sitt uppdrag och hoppas på ett fortsatt bra samarbete för en fortsatt positiv utveckling för Gävleborgs län.

Daniel Pettersson (V) kommunalråd i Hudiksvall

– Barbro Holmberg har varit en kanonbra landshövding och lämnar stora skor efter sig att fylla ut för Per Bill. Han är en duglig politiker även om vi är av olika färg och jag hoppas att han vill ha en synlig och regionutvecklande roll som landshövding.

Maj-Britt Johansson, rektor Högskolan i Gävle

– Det kände jag inte till. Men det låter spännande. Vi har ju länge gått och väntat på besked. Jag hoppas att han kommer att ta länets utvecklingsfrågor på samma stora allvar som vår förra landshövding och fortsätter det arbete hon påbörjade.

Gunilla Kindstrand, kulturchef på Mittmedia (där tidningarna i Hälsingland ingår)

– Han har varit en ovanlig politiker med smak för det spektakulära. I vintras orsakade han stor dramatik när han, som ordförande i kulturutskottet, mycket oväntat föreslog slakt av tidskriftsstödet. Han fick rekordsnabbt 17 000 namnunderskrifter och så gott som hela kulturetablissemanget emot sig. Det slutade med att regionerna fick ta av sina kulturpengar för att täta 15-miljonershålet. Somliga misstänkte att just det var syftet, redan från början. Det ska bli intressant att se hur Per Bill kommer att ställa sig till Gävleborgs kulturliv.

Lotta Petterson, chef Svenskt Näringsliv, Gävleborg

– Det finns ett omfattande jobb att göra. Länet behöver ett bättre företagsklimat där det blir enklare för företagsamma människor, och då är det ju oerhört viktigt med samarbete och gemensamma mål. Så det är min förhoppning att den nya landshövdingen tar det med sig.

Sven-Erik Lindestam, Kommunalråd Söderhamns kommun (S)

– Jag är förvånad över valet. Inför utnämnandet hade jag en önskelista på personer och på den fanns inte Per Bill. Den avgående landshövdingen har haft ett tydligt fokus på företagande i länet och jag har en förhoppning att Per Bill fortsätter i samma anda. Även om han inte var mitt förstaval så är jag övertygad om att regeringens beslut är väl övervägt.

Lasse Molin (M), kommunalråd, Ljusdal

– Jag känner inte Per Bill personligen och kan heller inte säga något mer än att namnet känns bekant. Det är dock glädjande att man så snart fått fram en ny landshövding.

Eva Tjernström, S, regionråd, Gävleborg

– Jag känner inte till honom så mycket än, men ska skaffa mig mer kunskap. Om personen är känd eller inte har ingen betydelse. Det viktiga är hur man tar sig an uppgiften. Jag ska försöka träffa honom så snart som möjligt och berätta om mitt arbete och regionen.

Roger Hedlund, riksdagsledamot, SD, Gävleborg

– Det är säkert ett bra val. Jag har inte så mycket att säga om honom, jag kan inte hans historia. Jag vet att han är gammal riksdagsledamot. Men han är nog ett bra val.

Artikeln uppdateras

Läs även: Per Bill ny landshövding

Oksanen: Måtte Bill våga visa vägen

Mer läsning

Annons