Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handeln går bra trots rekordvärme

Trots rekordvärme handlar svenskarna. I alla fall om man ska tro Svensk Handels handelsbarometer för juli månad. Dagligvaruhandlarna är mest positiva eftersom semesterfirare gärna lägger extra pengar på mat när det är fint väder.

Annons

Handelsbarometern för juli månad ger en optimistisk syn på handeln i Sverige trots rekordvärme. Dag Klackenberg, som är vd på Svensk Handel, skriver i ett pressmeddelande att det inte förväntas några rekordstora försäljningsökningar, men det är också ovanligt i detta varma väder. Därmed inte sagt att svenskarna inte handlar på semestern.

- När det är en rekordvarm sommar kan det bli ett eventuellt tapp inledningsvis, men den hämtas ofta snabbt tillbaka. Handlar gör man oavsett väder. Så vädret spelar mindre roll för handeln. Däremot sker det oftast en omfördelning på vad man handlar, säger Marika Metsola Renström, pressekreterare på Svensk Handel.

I handelsbarometern som gjorts märks en viss försiktighet hos många av handlarna, men dagligvaruhandlarna tror på juli som en bra försäljningsmånad.

- Semesterfirare spenderar gärna extra pengar på mat under semestern, särskilt när det är fint väder, säger Marika Metsola Renström.

Eftersom vi är mitt i semesterperioden finns det ingen statistik än på vad som sålt bäst hittills under juli månad. Men inför sommaren fick handlarna tippa på vad de trodde skulle sälja bäst vid varmt, respektive kallt väder inom respektive bransch. Dagligvaruhandeln trodde på drycker, glass, färdigrätter, färsk frukt, grillar och badleksaker.

- Oavsett vad svenskarna handlar så är handeln vinnare, trots värmen.

För modehandeln har statistik för juni månad kommit. Den visar på kraftig ökning av försäljning av kläder och skor jämfört med juni 2009.

- Juni var väldigt stark förra året (+ 4,3 procent för kläder och 5,1 procent för skor) med trots det ökade klädhandeln i juni i år med 1,4 procent och skohandeln med nästan 8 procent.

Hur bra står sig Sverige i handelssynpunkt jämfört med övriga Europa?

- Vi har tyvärr inga jämförelsesiffror med andra länder.

Mer läsning

Annons