Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsovalet sätter stopp för landstingsbetald naprapat

Landstinget kommer i framtiden inte att bekosta behandling hos naprapater och kiropraktiker.
Dessutom kan det i början av nästa år bli längre väntetider till sjukgymnaster innan primärvården bestämmer om man ska teckna nya avtal med privatpraktiserande.

Annons

I det nya hälsovalssystemet måste en hälsocentral erbjuda legitimerade sjukgymnaster och arbetsterapeuter.

– Men det finns inget krav på naprapater och kiropraktiker. Därför ska vi inte använda våra pengar till det, säger primärvårdens divisionschef Berit Fredricsson.

Naprapat Tommy Svärm i Söderhamn är en av dem som förlorar sitt avtal med landstinget.

– Jag tycker det är dåligt. Resultaten har ju varit goda och det här är inget som landstinget själv kan erbjuda.

I dag kommer de flesta av Tommy Svärms patienter genom landstinget. Han är inte säker på att verksamheten går att driva vidare nästa år, men han har inte gett upp.

– Man måste väl försöka, men det var länge sedan jag var ute på den privata marknaden. Sedan får vi väl se om det går att få till samarbete med någon privat hälsocentral.

Landstinget har fram till årsskiftet vårdavtal med sju naprapater, tre kiropraktiker och omkring tio sjukgymnaster.

De avtalen går inte att förlänga, eftersom rehabilitering nu ska ingå i det hälsovalssystem som innebär att alla får välja om de vill lista sig hos en landstingets eller en privat hälsocentral.

– Så länge vi inte vet hur många listade vi får, vågar jag inte skriva underleverantörsavtal med privata sjukgymnaster, säger Margreth Rosenberg, verksamhetschef för primärvårdens rehabiliteringsverksamhet i länet.

Med tillgång till färre sjukgymnaster medger hon att det kan bli svårare att få en tid för behandling hos en sjukgymnast.

– Åtminstone till en början. Jag tror alla måste vara ödmjuka inför att det kan ta en tid innan allt satt sig när man inför ett nytt system.

Sjukgymnasterna med vårdavtal är emellertid betydligt färre än dem som får ersättning från landstinget genom den så kallade nationella taxan. Dem är det fortfarande fritt att besöka utan krav på remiss från läkare.

Mer läsning

Annons