Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingland kan bli utan BB

/

En nedläggning av BB i Hudiksvall är ett av förslagen för att landstinget ska undvika flera hundra miljoner kronor i underskott.
– Vår medicinska expertis anser att det är möjligt, men vi har inte prövat det politiskt än, säger landstingsrådet Björn Brink (C).

Annons

Enligt förslaget bör föräldrar i norra Hälsingland kunna hänvisas till Sundsvalls sjukhus.
Det är Björn Brink som själv avslöjar att förslaget finns med i landstingsdirektörens hittills hemliga strategiska plan.
Förra veckan var han inbjuden till en träff i Gävle med Svenskt Näringsliv. Ett referat från mötet ligger nu ute på organisationens hemsida. Det är första gången någon i ledande ställning presenterar konkreta sparförslag från planen.

Björn Brink vill däremot inte säga något om sin egen inställning.
– Först måste jag gå igenom underlaget som finns. Helt klart är att jag inte kommer medverka till något som äventyrar den medicinska säkerheten. Och till exempel från Färila, mina hemtrakter, blir det väldigt långt att åka till Sundsvall.
Sammantaget innebär landstingsdirektörens strategiska plan en halvering av verksamheten vid Hudiksvalls sjukhus, säger Björn Brink.
– Om den genomförs i sin helhet. Det finns tre olika scenarior, men i alla dem, om man räknar ihop dem, innebär de att hälften av verksamheten i Hudiksvall blir kvar och två tredjedelar i Gävle. 

En del av de här förslagen kommer säkert att bli verklighet, säger Björn Brink.
– Men allt kommer vi inte hinna, och framför allt inte vilja genomföra den närmsta tiden. Den här planen sträcker sig ju över flera år.
Bollnäs sjukhus ska, enligt den reviderade budgeten som landstingsfullmäktige antog i mars, läggas ut på entreprenad, men än är det oklart vilka delar som blir kvar.

Mer läsning

Annons