Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingekommunerna långt efter i överskottsligan

Alla kommuner i Hälsingland fick pengar över under millenniets första tio år.
Men ingen klarade ett snittöverskott på mer än 559 kronor per invånare och år. Fagersta är bäst i landet med 2 250 kronor

Annons

Enligt Kommunallagen är landsting och kommuner skyldiga att som sämst göra ett nollresultat. I tidningen Dagens Samhälles sammanställning är det 34 kommuner och elva landsting i landet som har ett genomsnittligt underskott för varje år under decenniet.

Bland hälsingekommunerna lyckades Nordanstig bäst, även om skillnaden jämfört med Hudiksvall och Bollnäs inte är så stor.

– Jag förstod att vi skulle ligga rätt bra till i den här sammanställningen, säger kommunalrådet Stig Eng (C). Vi har jobbat stenhårt med att få en ekonomi i balans sedan vi borgerliga tog över 2003, men egentligen har vi arbetat med det sedan 2000. Nordanstig hade ett katastrofalt utgångsläge där vi inte ens var kreditvärdiga i bank och inte fick låna pengar till att bygga ett äldreboende.

Kommunallagen säger också att det krävs "god ekonomisk hushållning". Det innebär att det behövs ett överskott för att skapa ekonomisk säkerhet. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har som tumregel att överskottet ska motsvara två procent av de samlade skatteintäkterna och statsbidragen.

Nordanstigs kommun försöker leva upp till tvåprocentsmålet, men det skulle innebära knappt 1 000 kronor per invånare, alltså nästan dubbelt så mycket som genomsnittet för millenniets första decennium.

– Resultatet har varierat år från år, säger Stig Eng. Vi hade några dåliga år i början av 2000-talet. Vårt bästa år hade vi ett överskott på 2 000 kronor per invånare, men 2009 blev ett dåligt år och det kommer att bli kärvt 2010 och 2011. Vi ser att socialbidragen ökar kraftigt nu.

Mer läsning

Annons