Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallick vill slippa fängelse

Nu har rättegången i hovrätten startat. Kopplerihärvan med sexköpare i Hälsingland tas upp under fem dagar. Alla var missnöjda med tingsrättens dom.

Annons

På torsdagen startade huvudförhandlingen om kopplerihärvan på nytt, den här gången i hovrätten. Domstolen i Sundsvall räknar med fem dagars förhandling.

Under den första dagen spelade rätten upp förhören från tingsrätten med de prostituerade. Framöver väntas åklagaren lägga fram ny bevisning: erkännanden från ännu fler män som har köpt sex.

– Det som är nytt är att åklagaren har utfärdat strafförelägganden för personer som gått med på att de genomfört sexuellt köp, säger försvarsadvokat Johan Sterner. Han ifrågasätter dock värdet av den bevisningen, och menar att det i det här fallet har räckt med att ringa telefonnumret till sexverksamheten, för att bli anmäld.

– Vi har den invändningen att ibland väljer man att acceptera ett strafföreläggande och betala det, för att slippa gå till domstol, om det är något som anses ytterst pinsamt.

I juli dömde Östersunds tingsrätt den 39-årige Sundsvallsmannen till ett års fängelse för koppleri. 39-åringen överklagade domen och hoppas nu att han ska slippa fängelse, eller åtminstone få ett kortare straff. Han har erkänt koppleri av normalgraden.

Åklagaren anser dock att det handlar om en omfattande verksamhet och att brottet är grovt. Redan under förhandlingen i Östersunds tingsrätt framhöll hon att mannen borde dömas till tre års fängelse.

Mannen anklagas för att ha sålt sex med prostituerade till över 400 män i flera svenska städer under ett års tid. Bland de misstänkta sexköparna finns åtminstone omkring 20 män från södra Hälsingland och lika många från norra Hälsingland.

Även en av de fem inblandade kvinnorna överklagade domen mot hallicken. Hon ville ha 45 000 kronor i skadestånd, men fick inget. Tingsrätten ansåg nämligen att mannen inte hade tvingat kvinnorna att sälja sex, utan bara tjatat och bokat in fler kunder.

Förhandlingen i hovrätten fortsätter på tisdag.

Mer läsning

Annons