Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälften av vårdplatserna har försvunnit

/

På femton år har antalet vårdplatser inom landstinget Gävleborg mer än halverats.

Effektivare medicin och bättre sjukvård är anledningen enligt medicinsk expertis.

Samtidigt är väntetider ett stort problem väntetiderna och det rapporteras överbeläggningar vid landets sjukhus.

Annons

I Gävleborg har antalet tillgängliga vårdplaster minskat dramatiskt de senaste femton åren. Sedan 1994 har 56 procent av platserna försvunnit – från knappt 1 400 stycken, till dagens 621. Mängden vårdtillfällen har däremot endast sjunkit med 32 procent.

Stefan Back har jobbat inom vården i över 30 år och sett hur organisationen förändrats.

– Det har varit en fantastisk medicinsk utveckling. I dag kan vi göra så ofantligt mycket mer för patienterna. Jag brukar säga att det vi läkare gjorde mot patienter på 70-talet skulle vi bli anmälda för i dag.

Enligt honom finns det framför allt två orsaker till att antalet vårdplatser har minskat genom åren. Dels en effektivisering av medicinvetenskapen, dels en omorganisation som har överfört en stor del av vårdplatserna från landsting till kommun.

– Men det har skett en dramatisk minskning av antalet vårdplatser. Även om vi lägger ihop den kommunala vården med landstingets är det nog så att vi går back, säger Börje Svensson, chefläkare inom primärvården Gävleborg.

I skuggan av att antalet vårdplatser har minskat och sjukhuskostymen krympts, har problemet med överbeläggningar växt. Stefan Back förklarar att hela systemet blivit väldigt känsligt, även för små variationer, eftersom verksamheten har krympts ned.

– Det är en balansgång på slak lina. Går du upp ett kilo stramar det överallt om kostymen från början är tajt. Är kostymen däremot lössittandes redan från början, är det lättare att svälja större portioner. Dagens överbeläggningar är ett problem inom vården. Det kan vara ett tecken på att smärtgränsen är nådd, säger han.

Mer läsning

Annons