Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hackers släckte helahalsingland.se

Flera stora nyhetssajter i Sverige slocknade på torsdag morgonen. Bland de drabbade fanns förutom helahälsingland.se även rikstäckande tidningar så som Göteborgs-Posten och Arbetarbladet. Från början såg det ut att vara ett hårdvarufel som orsakade problemet. Men felet var värre än så. En hackerattack.

Annons

Attacken riktades mot Basefarm, som är driftleverantör för flera större tidningskoncerner. Genom att överbelasta Basefarms system med för mycket trafik, i en så kallad DOS-attack, lyckades någon eller några släcka ner en stor mängd hemsidor.

Attacken uppmärksammades runt sjutiden på torsdag morgon. Enligt Basefarm lyckades man lösa problemen strax innan klockan nio, bara två timmar senare. Men på eftermiddagen låg flera nyhetssajter fortfarande nere. Basefarm skriver på sin hemsida att man ska analysera orsakerna till problemet och sedan se över om det finns några förändringar som bör göras.

Attacken verkar vara väl samordnad vilket tyder på en uttalad vilja och teknisk kompetens
för den här typen av attack. I samarbete med nätleverantörer samlas nu information in om attacken. Därefter kommer en polisanmälan lämnas in.

Vid 13.30-tiden var sajten helahälsingland.se åter i gång.

Mer läsning

Annons