Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grovt fall av djurplågeri

/

Lantbrukarna säger sig känna till djurskyddslagen men nekar till brott. På deras gård upptäcktes vid en kontroll förra vintern ett stort antal vanvårdade djur och de har nu ställts inför åtal.

Annons

Ett lantbrukarpar i södra Hälsingland har åtalats för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen. Åtalet gäller tidsperioden september 2010 till februari 2011 då paret enligt anmälan ska ha vanvårdat sina nötkreatur. Både mannen och kvinnan förnekar brott.

I slutet av februari ifjol utförde Länsstyrelsen tillsammans med polisen en oanmäld kontroll på gården efter en anonym anmälan som uppgav att det rådde stora missförhållanden där. Även veterinär tillkallades för att bedöma djurens hälsotillstånd. Några av djuren led så pass svårt att de fick avlivas direkt.

Samtliga nötkreatur var svårt vanvårdade. Djuren var enligt anmälan apatiska, smutsiga och undernärda. Ytterligare åtta ungdjur fick senare avlivas då deras tillstånd ansågs vara så allvarligt att de inte gick att rädda.

Inspektörerna fick även veta att sju djur låg kvar i vatten efter att ha drunknat några månader tidigare. I ladugården saknades både vatten och mat och på grund av fastfruset gödsel hade djuren svårt att röra sig fritt. Det var även stor risk för halka och djuren trampade runt i sin egen avföring.

Läs mer om djurens misär i morgondagens tidning.

Mer läsning

Annons