Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granskning kan ge mer pengar till psykiatri

Nu ska landstinget utreda hur psykiatrin fungerar och vad som behöver förbättras.
– Senast i maj 2011 ska vi ha en handlingsplan som ska finnas med i budgetarbetet, säger landstingsrådet Hannah Karin Linck (C).

Annons

Gävleborg är ett av de landsting som satsar minst resurser på psykiatrin. Primärvården har istället ett större uppdrag inom den psykosociala vården.

– Alltfler länsbor mår allt sämre. Detta måste vi titta närmare på och hitta nya sätt att utveckla vården så att alla kan få den hjälp de behöver, säger landstingsrådet Tommy Berger (S) i ett pressmeddelande.

Hannah-Karin Linck kan i dagsläget inte lova några extra pengar.

– Det blir en del av budgetdiskussionen, men jag tror att det finns en vilja att rätta till sådant som uppenbarligen fungerar inte allt bra.

Det är politikerna i hälso- och sjukvårdsutskottet som ska ingå i arbetet tillsammans med psykiatrin och patientorganisationerna.

– Vi ska titta på sådant som om vi har tillräckligt många vårdplatser, om uppdelningen mellan primärvårdens psykosociala team och psykiatrin fungerar och också det akuta omhändertagandet. Sedan är det viktigt att se kopplingen till de olika benen, ätstörningar, barn- och ungdomspsykiatrin, beroendevården.

Mer läsning

Annons